Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Strides om benådning av terrorister

03/02 16:56

Rote Arem Fraktion (RAF; Røde Arméfraksjon) sto bak en rekke politiske drap og terroraksjoner.

Berlin (ANB-NTB-Reuters-DPA): Skal livstidsdømte terrorister løslates på prøve? Snart 30 år etter at «den tyske høsten» rystet det daværende Vest-Tyskland, skaper dette spørsmålet het debatt blant tyskerne.

Påtalemyndigheten ba denne måneden om at Brigitte Mohnhaupt må benådes og løslates. Mohnhaupt soner en dom på livsvarig fengsel for delaktighet i terrorgruppen Røde Arméfraksjons drap på flere samfunnstopper.

– Disse folkene har ikke engang vist tegn til anger. Dette er tøft for hele min familie, sier Dirk Schleyer, sønn av næringslivslederen Hanns Martin Schleyer som ble bortført og drept av Røde Arméfraksjon (RAF) høsten 1977.

«Den tyske høsten»

Denne terroraksjonen og den politiske atmosfæren den skapte, huskes av mange ennå som «Deutscher Herbst» - «den tyske høsten». Røde Arméfraksjon, også kjent som Baader-Meinhof-banden etter lederne Andreas Baader og Ulike Meinhof, ranet banker for å skaffe seg penger til det de så som sin frigjøringskamp.

Ofre for denne kampen ble kjente samfunnsledere som Hanns Martin Schleyer, sjef for arbeidsgiverforeningen BDA, og den vesttyske riksadvokaten Siegfried Buback. Buback var på sporet av Baader-Meinhof-banden, da han, sjåføren hans og en livvakt ble skutt og drept av to menn på en motorsykkel, en aksjon Brigitte Mohnhaupt medvirket til.

Røde Arméfraksjon ble grunnlagt av Andreas Baader, Gudrun Ensslin, Horst Mahler, Ulrike Meinhof, Irmgard Möller og flere i 1970. RAF sprang ut av den radikale studentbevegelsen på 1960-tallet, og betraktet seg selv om en revolusjonær bygerilja.

Møtt med velvilje

Til å begynne med så mange tyskere med velvilje på gruppen, og en tid erklærte opp til en firedel av de spurte i meningsmålinger sin sympati for RAF.

– De utnyttet en dyp og utbredt uro for demokratiets kår i etterkrigstidens Tyskland, sier den amerikanske historikeren og forfatteren Jeremy Varon til nyhetsbyrået Reuters.

Men det vesttyske folk var ikke revolusjonært, og langt mindre villig til å godta drap og ran i revolusjonens navn. I ettertid har det kommet en rekke oppgjør med RAF og legendene rundt gruppen, blant annet nobelprisvinneren Elfriede Jelineks drama «Ulrike Maria Stuart».

Mange tyskere er nå svært skeptiske til forslag om at Brigitte Mohnhaupt skal få gå etter å ha sonet 22 år av sin livstidsdom. De to hovedlederne, Ulrike Meinhof og Andreas Baader, begikk selvmord i Stammheim-fengselet i sørtyske Stuttgart i 1976 og 1977. (ANB-NTB-Reuters-DPA)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no