Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Saddam hengt ved daggry

30/12 10:11

Iraks tidligere president Saddam Hussein ble henrettet ved henging klokken 04.00 natt til lørdag norsk tid.

"Gud er stor, nasjonen vil seire og Palestina er arabisk."

Dette var Saddam Husseins siste ord på galgen før han fikk tauet rundt nakken like over klokka 6 lokal tid i morges.

Den dødsdømte ekspresidenten nektet å ha hette over hodet under henrettelsen, men måtte ta av seg hatten. Han kom i mørke, sivile klær - jakke, bukse, sko og hatt.

Før han ble ført til galgen, svarte Hussein «nei» på spørsmål om han ville si noe. Saddam gjentok en bønn etter en sunnimuslimsk prest som var på retterstedet.

Han kom inn i rommet med Koranen under armen og ba om at den måtte gis til en person han kalte Bander, fortalte den irakiske statsministerens politiske rådgiver Sami al-Askari til media etter at Saddam Hussein var bekreftet død.

Al-Askari sa at han ikke visste hvem «denne Bander» var.

Irakiske myndigheter har avkreftet tidligere meldinger om at sjefsdommeren i Saddams justisregime i Irak, Awad Hamed al-Bandar, og Saddam Husseins halvbror, Barzan Ibrahim, også var henrettet.

Var redd

Al-Askari var tilstede under henrettelsen. Han betegnet Saddam Hussein som «rolig» i øyeblikket før dødsdommen ble effektuert.

Den irakiske regjeringens sikkerhetsrådgiver Mowafiak al-Rubaie var også tilstede, men hadde en annen beskrivelse av ekspresidentens siste øyeblikk.

Saddam Hussein var merkelig passiv til hele prosessen i dag. Han var en knust mann. Han var redd. Man kunne se frykten i ansiktet, fortalte al-Rubaie til irakisk fjernsyn.

Se saddams siste minutter her


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no