Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Skal filme Saddam-henrettelsen

29/12 15:57

Oslo (ANB): Irakiske myndigheter akter å dokumentere Saddam Husseins siste reise fra cella til stedet for henrettelsen med et filmteam. Spekulasjonen om når henrettelsen vil finne sted, går høyt.

Fredag kom det motstridende meldinger om at eksdiktatoren allerede skulle være overført fra amerikansk til irakisk fangenskap. Det var en av ekspresidentens forsvarere som opplyste til nyhetsbyrået Reuters at overleveringen hadde funnet sted.

Påstanden ble kort tid etterpå tilbakevist av irakiske myndigheter, som likevel innrømmer at forberedelsene til henrettelsen er i full gang. Fredag bekreftet man blant annet at hele seansen skal dokumenteres grundig.

– Alt sammen skal filmes, bekrefter den irakiske sikkerhetsrådgiveren overfor Mouffak al Rubaie til CBS News.

Sendes på TV?

Hva opptakene skal benyttes til, er desto mer usikkert. Det skal ikke være tatt en avgjørelse på hvorvidt bildene skal sendes på irakisk TV.

Også amerikanske TV-stasjoner vegrer seg mot å vise dem.

– Vi er veldig bevisst på at bildene kommer inn i stuene og at det kan være barn som ser på, sier CBS-sjef Linda Mason.

Et annet spørsmål er når henrettelsen skal finne sted. Det var også gjenstand for spekulasjoner fredag. En av Saddam Husseins advokater, Khalil al-Dulaimi, hevdet fredag at han var bedt om å hente eksdiktatorens personlige eiendeler. Det tolket mange som et tegn på at seansen er nært forestående.

Tok farvel

Bare timer tidligere hadde i tillegg Saddam tatt farvel med sine to halvbrødre Sabawi og Watban Ibrahim Hassan al-Tikriti. Sent torsdag kveld møttes de tre på Husseins celle i fengselet i Bagdad, melder Reuters.

– Han var ved godt mot og gjør seg åpenbart klar for det som venter, sa forsvarsadvokat Badie Aref etter seansen.

I likhet med ekspresidenten sitter også halvbrødrene fengslet i det amerikanske hovedkvarteret i den irakiske hovedstaden.

– Han fortalte brødrene sine at han er glad for å møte døden i hendene på fienden som martyr, sa Aref videre – og bekreftet samtidig at Saddam skal ha overlevert et ferdigskrevet brev til familien.

Snarlig henrettelse

Flere medier spekulerte fredag i at henrettelsen kan finne sted allerede i nyttårshelgen, men det avviste en høytstående representant i Bush-administrasjonen overfor Sky News. Først må den omtalte utleveringen finne sted.

Samtidig ba en annen av Saddam Husseins advokater om nåde i et siste forsøk på å stoppe henrettelsen av den tidligere irakiske diktatoren. Advokaten Khalil al-Dulaimi viste til at uroen de siste ukene har krevd 72 nye menneskeliv i Irak, og at en eventuell henrettelse vil kunne føre til et nytt blodbad i landet. Dersom de amerikanske styrkene overleverer Saddam til de irakiske myndighetene, kan det være den utløsende faktoren.

– Hvis den amerikanske administrasjonen insisterer på å overlevere presidenten til irakerne, gjør den en stor strategisk feil som kan føre til en eskalering av volden, sa Al-Dulaimi.

Han advarte også mot at henrettelse vil kunne kaste Irak ut i en voldsom borgerkrig. Advokat Al-Dulaimi hevder videre at Saddam som krigsfange har krav på beskyttelse fra sine fiender, og at han derfor bør forbli i amerikansk fangenskap.

– Ifølge internasjonale konvensjoner er det forbudt å overlevere krigsfanger mot vedkommendes vilje, sa advokaten. (ANB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no