Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Navnga agent før han døde

26/11 19:08

Aleksandr Litvinenko navnga en høyerestående russisk agent like før han døde.

Oslo (ANB): Den avdøde tidligere KGB-spionen Aleksandr Litvinenko navnga en høytstående russisk agent som skal ha skygget ham i ukene før han døde.

Litvinenko døde torsdag på et sykehus i London etter å ha blitt forgiftet av det radioaktive stoffet polonium-210. Like før navnga han en høyerestående russisk agent som tidligere jobbet ved den russiske ambassaden i London, skriver den engelske avisen The Sunday Times.

Beskylder diplomat

Litvinenko utpekte «Viktor Kirov» som mannen som skal ha overvåket ham i en lengre periode før han ble forgifttet. Den navngitte agenten heter egentlig Anatoly V. Kirov, og jobbet på den russiske ambassaden i London inntil oktober i fjor.

Etter den tid regner man med at Kirov reiste tilbake til Russland, noe Litvinenko hevdet er usant. Den avdøde Putin-kritikeren mener i stedet at Kirov opererte som etterretningsagent.

Fredag måtte The Sunday Times gi fra seg opptaket av intervjuet der Litvinenko navngir Kirov til Scotland Yard.

Avisen understreker at Litvinenko aldri påsto at Kirov forgiftet ham. Han nøyde seg med å rette fingeren mot statlige russiske aktører.

Dårligere forhold

Etter eksspionens dødsfall torsdag har forholdet mellom Storbritannia og Russland blitt vesentlig dårligere. Nord-Irlands kabinettminister Peter Hain, anklager Russlands president Vladimir Putin for «store angrep» mot demokratiet.

Under et BBC-intervju nylig innrømmet Hain at forholdet mellom de to landene er vanskelig. Samtidig stilte han spørsmål ved om Putin virkelig ønsker demokrati og tok opp drapet på den kritiske journalisten Anna Politkovskaja tidligere i høst.

Mange melder seg

Lørdag gikk britisk politi ut og ba alle som har oppholdt seg i nærheten av de tre stedene der det er funnet polonium-210 om å melde seg. Bakgrunnen var faren for at også andre kan ha blitt utsatt for radioaktiviteten.

Stoffet er påvist både på en sushi-restaurant, i hjemmet til Litvinenko og på sykehuset der han lå innlagt før han døde.

Lørdag hadde mange mennesker tatt kontakt med politiet, skriver nyhetsbyrået AP. Folk er bekymret for faren ved den radioaktive stoffet, og det får britiske opposisjonspolitikere til å komme på banen.

– Det er svært viktig at alle som bor og lever i Storbritannia blir beroliget om deres egen sikkerhet. Det er også viktig å få klarhet i hvordan polonium-210 ble brukt i Storbritannia, sa David Davis som er de konservatives talsmann for lov og orden. (ANB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no