Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Krigsforbryter tatt i Norge

20/11 18:45

Damir Sireta (43) var ettersøkt av Interpol for krigsforbrytelser, overgrep mot menneskeheten og drap. Bildet er tatt i 1997.

Oslo (ANB): En serbisk kroat etterlyst for massedrapet i Vukovar i Kroatia, er pågrepet i Oslo.

Serbiske Damir Sireta (43) er en av flere som er dømt for å ha deltatt ved henrettelsen av minst 200 kroatiske krigsfanger i 1991. Likene ble skjult i massegraver ved grisefarmen Ovcara. Sireta er allerede idømt 12 års fengsel i Kroatia og etterlyst via Interpol. Kroatiske myndigheter krever Sireta utlevert.

Mandag bekreftet påtalemyndigheten i Serbias krigsdomstol at Sireta er pågrepet i Norge. Han ble arrestert etter at det ble sendt ut en internasjonal etterlysning av ham. På Interpols nettsider opplyses det at han er ettersøkt for krigsforbrytelser, overgrep mot menneskeheten og drap.

Pågrepet i oktober

Kripos bekrefter mandag ettermiddag at en kroatisk borger, med serbisk bakgrunn sitter i varetekt i Norge.

– Bakgrunnen for varetektsfengslingen er en utleveringsbegjæring fra kroatiske myndigheter til Norge, opplyser Kripos.

Ifølge VG Nett ble Sireta pågrepet 6. oktober. Nå vil Kripos utrede forholdene i saken før domstolen tar stilling til om vilkår for utlevering foreligger. Deretter sendes saken til Justisdepartementet som avgjør om Sireta skal utleveres.

Systematisk henrettet

Massedrapene ved Ovcara-gården øst i Kroatia fant sted i november 1991. Mellom 200 og 300 fanger skulle flyttes fra et sykehus.

Nær grisefarmen Ovcara ble de delt inn i grupper på åtte og systematisk henrettet med maskingevær. Deretter ble likene skjult i massegraver.

Hemmeligholdt

Damir Sireta tilhørte en paramilitær gruppe, der 15 tidligere medlemmer allerede er dømt til inntil 20 års fengsel for drapene.

Det er foreløpig ikke tatt ut tiltale mot Sireta i Serbia. Alle opplysninger rundt hans rolle i massedrapene er hemmeligholdt.

Tre ledende offiserer fra den jugoslaviske hæren, Mile Mrksic, Veselin Sljivancanin og Miroslav Radic hadde hovedansvaret for å flytte krigsfangene. De er alle tiltalt i saken og skal møte for FNs krigsforbryterdomstol i Haag.

Hengte seg i cella

Den serbiske ordføreren i Vukovar var også tiltalt, men hengte seg i fengselet før saken hans kom opp for retten.

Sannheten om drapene ble fortalt av kroatiske fanger som overlevde fordi de klarte å stikke av.

Ovcara-saken er sett på som en test for Serbias rettssystem og dets evne til å straffe de som er ansvarlige for krigsforbrytelsene som ble begått under krigene på Balkan på 1990-tallet. (ANB)

Om massakren ved Ovcara

Minnesmerket for de drepte ved Ovcara-farmen utenfor Vukovar.

I tre måneder var byen Vukovar i Kroatia beleiret av serbiske kroater som motsatte seg uavhengighet fra det tidligere Jugoslavia. Med støtte fra myndighetene i Beograd ble grusomhetene ved Ovcara begått.

Da de serbiske styrkene tok kontrollen i Vukovar 19. november 1991, gjemte flere hundre mennesken seg i byens sykehus og håpet at de skulle bli evakuert senere av nøytrale observatører. Det ble inngått en avtale mellom den jugoslaviske hæren og den kroatiske regjeringen om at innbyggerne fra Vukovar skulle få slippe ut.

I stedet ble rundt 400 personer, inkluderte pasienter, soldater, sykehusansatte og politiske aktivister, ført vekk fra sykehuset av den jugoslaviske hæren og serbiske paramilitære styrker.

Ifølge tiltalen fra krigsforbryterdomstolen i Haag fra 1995 var oberst Mile Mrksic, major Veselin Sljivancanin og kaptein Miroslav Radic ansvarlig for at rundt 300 menn ble flyttet til Ovcara-gården, fire kilometer utenfor Vukovar.

Mennene ble slått helseløse, og flere døde av skadene. Rundt 260 personer ble deretter skutt og begravd.

Sannheten om massakren kom raskt ut, fordi flere av de som ble skutt, overlevde og rømte. Da var det allerede reist spørsmål om hvor det var blitt av de flere hundre personene fra sykehuset.

Den første som ble tiltalt var den serbiske ordføreren i Vukovar, Slavko Dokmanovic. Han ble arrestert av FN i 1996 og tok sitt eget liv i 1998.

Mrksic og Radic overga seg til krigsforbryterdomstolen etter at myndighetene i Beograd begynte å utlevere personer ettersøkt for krigsforbrytelser.

Sljivancanin ble arrestert i 2003.

Vukovar var den eneste regionen i Kroatia der serberne klarte å klamre seg fast i 1995. Regionen ble ikke innlemmet i Kroatia før i 1998.

I dag er dette det eneste området i landet med serbisk majoritet.

(Kilde: BBC)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no