Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Mener Saddams dom må oppheves

20/11 17:33

Rettssaken mot Saddam Hussein var urettferdig, mener menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

Oslo (ANB): Human Rights Watch kommer med krass kritikk mot rettssaken mot Saddam Hussein. Organisasjonen mener dødsdommen må oppheves.

følge menneskerettighetsorganisasjonen var rettssaken preget av «alvorlige administrative, prosedyremessige og faktiske juridiske feil», melder BBC.

Human Rights Watch (HRW) kaller rettssaken den viktigste siden rettsoppgjøret mot nazistene i Nürnberg etter andre verdenskrig.

– Prøvde å påvirke

Organisasjonen hevder at rettssaken mot den tidligere diktatoren ikke var rettferdig, og at dødsdommen fra 5. november derfor må oppheves. I en fersk HRW-rapport om rettssaken heter det at Iraks regjering prøvde å påvirke retten så sterkt at rettens formann trakk seg.

– Under slike forhold kan det stilles spørsmål ved riktigheten ved dommen. I tillegg er det ikke mulig å forsvare bruk av dødsdom – en i seg selv ondskapsfull og umenneskelig straff – i kjølvannet av en urettferdig rettssak, står det i rapporten.

Forsvarsadvokatene sier at de er blitt hindret fra å anke dommen, noe som må gjøres innen én måned fra domsavsigelsen.

– En hel verden vitnet

Iraks regjering fastholder at rettssaken var rettferdig.

– Prosedyrene ble vitnet av en hel verden, sier Jafaar al-Mousawi, lederen for aktoratet i rettssaken mot Saddam Hussein og sju medtiltalte.

Saken handlet om drapene på 148 mennesker i den sjiadominerte byen Dujail etter et attentatsforsøk mot Saddam i 1982.

Nå er Saddam Hussein tiltalt i forbindelse med militærangrep mot etniske kurdere på slutten av 1980-tallet. Så mange som 180.000 mennesker skal ha blitt drept i kamphandlingene. (ANB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no