Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Anklager Russland for tortur

14/11 21:32

Human right watch

Oslo (ANB): Russland beskyldes for massive brudd på FNs torturkonvensjon ved å systematisk torturere sivile i ti hemmelige fangeleire i Tsjetsjenia.

Anklagene kommer fra menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch, som også hevder at sivile blir torturert til å innrømme alvorlige forbrytelser de ikke har begått. Ifølge organisasjonen er hensikten i de fleste tilfellene å å få frem informasjon om andre mistenkte, melder den bristiske avisen The Independent.

Tsjetsjenere blir også dømt av byråkratiske hensyn – for eksempel for å bedre politiets oppklaringsstatistikk.

Anklagene ligner mye på de journalisten Anna Politkovskaja fremsatte før hun ble skutt og drept i oktober.

Offisielt hersker det fred i den hovedsakelig muslimske republikken Tsjetsjenia, etter at russiske tropper i 1999 intervenerte for å bekjempe separatistiske styrker. Denne kampen er langt fra vunnet for russerne som fremdeles møter sterk motstand i fjellene i den krigsherjede republikken.

De fleste av ofrene er ifølge Human Rights Watch unge menn, men det finnes flere tilfeller der kvinner, eldre, funksjonshemmede og mindreårige har blitt torturert. Rapporten forteller om 115 tilfeller av tortur mellom juli 2004 og september 2006, og er allerede overlevert FNs torturkomité. (ANB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no