Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

– Israel presser fram kaos

01/11 21:58

Oslo (ANB): Seks palestinere ble drept da israelske soldater onsdag gjennomførte det mest omfattende angrepet på Gazastripen siden juni. Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage mener angrepet bare er et ledd i en israelsk strategi for å knekke de palestinske selvstyremyndighetene.

Én israelsk soldat mistet livet i angrepet, hvor det ble benyttet både helikoptre og stridsvogner. Angrepet var rettet mot byen Beit Hanoun nord på Gazastripen, og ifølge sykehuset der var det onsdag kveld registrert minst 40 skadde, blant dem en kvinne og en 11 år gammel gutt.

Ifølge den israelske hæren var angrepet som ble satt i gang tidlig onsdag, rettet mot palestinske rakettstillinger Beit Hanoun.

Avblåste storoffensiv

Til tross for det massive angrepet på Beit Hanoun bestemte Israel senere onsdag at den militære offensiven på Gazastripen ikke skal utvides ytterligere. Tidligere denne uken hintet den israelske statsministeren Ehud Olmert om at en større militær offensiv var på trappene.

Førsteamanuensis ved historisk institutt ved Universitet i Oslo, Hilde Henriksen Waage, mener målet med de stadige israelske angrepene er å opprettholde de indre spenningene i den palestinske befolkningen.

– Jeg er forundret over at Israel gjennom de siste 40 årene ikke har lært at sultne palestinere ikke er velvillig innstilt. Det er lite spesielt med onsdagens angrep. Det israelske militæret har holdt på med uforminsket styrke siden de gikk inn på Gazastripen igjen i juni, sier Waage til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Skal svekke Hamas

Waage mener også at noe av tanken bak de jevnlige angrepene er å svekke den lovlig valgte Hamas-regjeringen. Slik håper Israel å tvinge fram en mer moderat regjering, mener hun.

– Israel prøver å svekke maktgrunnlaget til Hamas. Samtidig har palestinerne vanskelig for å samle seg om en felles ledelse, sier Waage.

Talsmann for den palestinske Hamas-regjeringen, Ghazi Hamad, beskylder Israel for å opprettholde kaos på Gazastripen med vilje, for på den måten å rettferdiggjøre fortsatte militæraksjoner.

Kaptein Avital Leibovitz i den israelske hæren sa at det siden nyttår er blitt avfyrt mer enn 300 raketter fra Beit Hanoun, og at det var grunnen for angrepet onsdag. Hamas’ militære fløy har på sin side ingen planer om å stanse rakettangrepene, og oppfordrer innbyggerne i byen Sderot til å flykte. Sderot er den byen som oftest blir truffet av hjemmelagde palestinske raketter

Tviler på fredsviljen

Tirsdag hilste den israelske forsvarsministeren Amir Peretz et saudiarabisk fredsinitiativ velkommen. Forslaget går ut på land for fred, der Israel trekker seg ut fra områder okkupert under seksdagerskrigen i 1967.

– Det saudiarabiske forslaget kan ses på som et grunnlag for forhandlinger. Dette betyr likevel ikke at vi godtar hele forslaget, men det kan fungere som et utgangspunkt, sa Peretz.

Hilde Henriksen Waage tviler imidlertid på den israelske regjeringens reelle fredsvilje. Hun peker på at Israel stadig sier seg villig til å snakke om fred, men at handling sjelden følger ordene.

– Dette er et spill for galleriet, primært for at Vesten skal tro at Israel er interessert i fred. Samtidig presser de fram sosialt, økonomisk og politisk kaos i de palestinske områdene, sier Waage. (ANB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no