Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Strammer til mot pressefriheten

23/10 22:10

Paris (ANB-AP): Nord-Korea er dårligst på pressefrihet. I tillegg opplever journalister i USA og Russland stadig vanskeligere kår, ifølge en ny rapport.

Det er den internasjonale presseorganisasjonen Reportere uten grenser (RSF) som har utarbeidet en liste over hvordan det står til med pressefriheten i 168 land. På en delt førsteplass er våre naboer Finland og Island, sammen med Irland og Nederland. Norge er rangert til en sjuende plass.

Vanskelig i Russland

Nord-Korea har vært i vinden de siste ukene etter den oppsiktsvekkende atomprøvesprengningen 9. oktober. Det kommunistiske landet skiller seg også ut i denne sammenhengen, og har den dårligste pressefriheten i verden, ifølge RSF. Rett etter kommer Turkmenistan, Eritrea, Cuba, Burma, Kina, Iran og Saudi-Arabia. Journalister i disse landene risikerer fengsel og livet på grunn av sitt yrke.

Russland havnet på en 147.-plass. Lista ble utarbeidet før drapet på journalisten Anna Politkovskaja 7. oktober.

– Russland som lider av en grunnleggende mangel på demokrati, fortsetter sakte, men sikkert å avvæpne mediene. Industrigrupper som står president Vladimir Putin nær, har kjøpt opp nesten hele den uavhengige pressen, sier RSF i en uttalelse.

Bush får refs

USA endte som nummer 53 sammen med land som Botswana og Tonga. USA var nummer 17. på den første rangeringen i 2002 og rast nedover lista siden da. President George W. Bush får mye av skylden.

– Forholdet mellom mediene og Bush-administrasjonen ble raskt ødelagt etter at presidenten brukte «nasjonens sikkerhet» som påskudd for å mistenkeliggjøre alle journalister som stilte spørsmål ved presidentens «krig mot terrorisme», heter det i rapporten fra RSF.

Reportere uten grenser holder til i Paris. Rapporten og lista er utarbeidet med hjelp fra organisasjonens 130 korrespondenter. I tillegg har journalister, rettseksperter og menneskerettighetsaktivister deltatt i arbeidet med lista.

Norden på topp

De nordiske landene kan skilte med gode kår for pressefrihet, ifølge RSF. Finland og Island er på topp. I 2005 var Norge på topp, men har nå gått ned til en sjuendeplass. Sverige ligger som nummer 15, mens Danmark havner på en 19. plass. I fjor var Danmark på en førsteplass, og striden om Muhammed-karikaturene får mye av skylden for den svake plasseringen.

– For første gang de siste årene måtte journalister i et liberalt land som Danmark, ha politibeskyttelse på grunn av jobben sin, heter det i rapporten. (ANB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no