Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Osman kan bli henrettet mandag

22/10 18:58

Namsos/Oslo (ANB): Osman Omar Osman, som er dømt til døden for å ha drept sin norske kone Marita Strøm i Irak, vil bli henrettet i løpet av kort tid.

Osmans norske forsvarer, advokat Brynjar Meling, fikk fredag en telefon fra Osman Omar Osman fra fengselet i Irak. Osman fortalte at ti av de dødsdømte i fengselet skulle bli henrettet i løpet av kort tid, og var sikker på at han var en av dem.

– Han ringte meg og ba om å få snakke med barna sine. Osman opplever dette som nært forestående. Han er overbevist om at dette er slutten, sier Meling til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Osman er dømt til døden ved henging for drapet på sin norske kone, Marita Strøm fra Namsos. Hun ble skutt en bil i byen Suleimaniya i september 2004.

Ifølge Meling skal henrettelsen finne sted første dag av eid-feringen etter at den muslimske fastemåneden ramadan er slutt, mest sannsynlig mandag.

UD jobber på spreng

Utenriksdepartementet arbeider nå på spreng for å sjekke med de irakiske myndighetene om opplysningene stemmer.

– Vi har flere personer i sving som akkurat nå prøver å finne ut om dette stemmer, sier pressetalskvinne Anne Kjersti Shaw i Utenriksdepartementet til Namdalsavisa. Osman er norsk statsborger og norske myndigheter har tidligere henstilt til selvstyremyndighetene i Nord-Irak om ikke å fullbyrde dødsstraffen mot ham.

Shaw understreker at tidspunktet for når henrettelsene skal finne stede er usikkert.

– Vi vet ikke helt om ramadan slutter søndag eller mandag. Det skal variere noe fra sted til sted, sier Shaw.

Krever utlevering

Brynjar Meling har flere ganger krevd at Osman Omar Osman blir utlevert til Norge for straffegjennomføring her i landet. Det har ikke skjedd og han har nå lagt ytterligere press på myndighetene om å sette fortgang i arbeidet under erkjennelse av at det kan være knapp tid før det er for sent.

– Det eneste vi kan gjøre, og det vi har gjort, er å legge press på norske myndigheter. Siden denne saken også har en menneskerettighetsside, har jeg engasjert Amnesty International i saken, sier Meling.

Han mener beskjeden om at ti personer nærmest vilkårlig skal velges ut for å henrettes er «psykisk tortur av verste sort» og i strid med menneskerettighetene.

– Det er som russisk rulett. Alle må leve med frykten for å miste livet, også de som ikke skal henrettes, poengterer han.

Ikke fullbyrdet

Osman og to medhjelpere ble i november i fjor i tillegg dømt til ti års fengsel for drapsforsøk på Osmans eldste datter. Hun var i bilen da moren ble drept. Dette tiltalepunktet var ikke med under den første rettssaken da Osman ble kjent skyldig for drap på sin kone.

Han ble dømt til døden for drapet på sin kone, men de fleste har regnet med at dødsdommen ikke ville bli fullbyrdet.

– Hvis dette stemmer, er det en meget alvorlig sak som de norske myndighetene vil reagere på. På hvilken måte, er for tidlig å si noe om nå, sier Shaw. (ANB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no