Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Russisk journalist drept

08/10 00:50

Moskva (ANB-AP): Den prisbelønte journalisten Anna Politkovskaja, kjent for sine kritiske reportasjer om den russiske krigføringen i Tsjetsjenia, ble lørdag skutt og drept i Moskva.

Operasjonslederen ved en av politistasjonene i de sentrale delene av Moskva opplyser at den 48 år gamle Politkovskaja ble funnet død i heisen i bygården hun bodde i. Hun var skutt, og en pistol og fire kuler ble funnet like i nærheten, melder nyhetsbyrået Interfax og viser til politikilder.

– Hennes død etterforskes som drap, opplyser Svetlana Petrenko, talskvinne for statsadvokat Jurij Syomin i Moskva. Assisterende statsadvokat Vjatsjeslav Raskinskij sier at etterforskerne regner med at drapet har tilknytning til arbeid Politkovskaja var i gang med.

Mot Putin

Sjefredaktør Dmitrij Muratov i Novaja Gazeta, avisen der Politkovskaja arbeidet, sier til radiostasjonen Ekho Moskvij at drapet fant sted rundt klokka 16.30 lokal tid. Fjernsynsstasjonen NTVB melder at hun var på vei inn i bygningen da hun ble skutt.

Politkovskaja var kjent som en undersøkende journalist som aldri ga opp. Hun var høyt respektert for sin dekning av drap og mishandling begått av russiske soldater, artikler som brakte henne på kollisjonskurs med russiske myndigheter. Hun ble imidlertid tildelt flere internasjonale journalistpriser for sitt arbeid.

Anna Politkovskaja skrev blant annet en bok om president Vladimir Putin og krigføringen i Tsjetsjenia. Her dokumenterte hun en lang rekke overgrep begått av russiske tropper mot sivilbefolkningen. Hennes siste bok heter ganske enkelt «Putins Russland».

Drapsforsøk

Oleg Panfilov, som leder det Moskva-baserte Senteret for journalistikk i ekstreme situasjoner, opplyser at Politkovskaja hadde mottatt flere trusler den siste tiden. For noen måneder siden forsøkte ukjente overfallsmenn å ta seg inn i en bil Anna Politkovskajas datter Vera kjørte. I 2001 måtte Politkovskaja reise til Wien og oppholde seg i landflyktighet i flere måneder etter å ha mottatt trusler som angivelig skulle komme fra en russisk politimann hun hadde beskyldt for overgrep. Saken mot Sergej Lapin ble imidlertid henlagt av påtalemyndigheten.

I 2004 ble hun alvorlig syk med symptomer på matforgiftning etter en flytur fra Moskva til Sør-Russland under gisselkrisen i Beslan. Mange kolleger mente da at forgiftningen var et kamuflert drapsforsøk.

Minst 23 journalister er drept i Russland mellom 1996 og 2005, mange av dem i Tsjetsjenia. Minst 12 av dem er drept under omstendigheter som tyder på at det har vært snakk om leiemord etter at Vladimir Putin overtok makten. (ANB-AP)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no