Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Gransker nordmenns huskjøp i Thailand

16/09 11:38

Bangkok (ANB): Flere hundre nordmenn har de siste årene kjøpt bolig i Thailand på ulovlig vis. Thailandske myndigheter skal granske kjøpene, og mange står i fare for å miste eiendommene.

Det thailandske innenriksdepartementet sendte i mai et brev til guvernørene i de thailandske provinsene, hvor det ber om at landkontorene sjekker eiendomsforholdene bak utenlandske eiendomsinvesteringer.

Siden utlendinger i utgangspunktet ikke kan eie land i Thailand, er løsningen for mange å opprette et thailandsk aksjeselskap som står som eier av eiendommen. På papiret har den norske eieren bare 49 prosent av aksjene. Men ved å opprette ulike aksjetyper, eller ved å plassere de resterende 51 prosent hos ektefelle eller andre thailandske borgere, har den 52 år gamle loven blitt omgått.

Setter foten ned

En voldsom prisstigning på eiendommer i typiske turistområder som Hua Hin, Koh Samui, Phuket og Pattaya har fått myndighetene til å sette foten ned. Ifølge eiendomsloven må en thailender som er aksjonær i et selskap beviselig investere egne penger. Det vil si at en ektefelle kan bli fratatt retten til å være medeier hvis det ikke er egne penger som er investert. Deretter kan selskapet bli oppløst og nordmannen sitter uten kontroll over eiendommen.

– I første omgang skal landkontorene nå sjekke formue og lønn til thailendere som går inn som aksjonærer i selskaper med utenlandske eiere. Dersom thailenderne ikke kan bevise at det er egne midler som investeres, vil transaksjonen ikke bli godkjent, sier den thailandske advokaten Kamnod Soponvasu i firmaet Legal & Associates i Pattaya til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Trolig 1.000 boliger

Det finnes ikke noen oversikt over hvor mange nordmenn som har kjøpt leilighet eller hus i Thailand. Men bare i Pattaya og Hua Hin er det snakk om et sted mellom 300 og 500. I tillegg kommer det et stort antall eiendommer i Phuket, og andre eiendommer spredt rundt om i landet.

Trolig er det snakk om nærmere tusen eiendommer. I flere hundre tilfeller har godtroende nordmenn investert hundretusener i eiendommer, hvor det nå er svært uklart hva som vil skje hvis myndighetene sjekker lovligheten rundt kjøpene.

Ifølge advokat Soponvasu som også gir råd til nordmenn i en spalte i det skandinaviske magasinet Nordic i Thailand, bør Thailand nå få på plass en lovgivning som gjør det forutsigbart å investere i Thailand. (ANB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no