Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Pinochet kan straffeforfølges

09/09 14:13

Santiago (ANB-AP): Høyesterett i Chile har strippet landets tidligere diktator Augusto Pinochet for immuniteten, slik at han kan tiltales for tortur.

Den omfattende saken gjelder Villa Grimaldi. Et av Pinochet-regimets mest fryktede «mottakssenter». Her skal det ha foregått kalkulert tortur. Henrettelser skal også ha blitt utført. Tiltalen som nå er på beddingen gjelder 59 tilfeller av tortur og kidnapping der den nå 90 år gamle generalen skal ha stått bak.

Blant dem som ble torturert i Villa Grimaldi var Chiles nåværende president, Michelle Bachelet, og hennes mor. Senteret er i dag omgjort til en kirkegård til minne om ofrene for Pinochets regime, som begynte med statskuppet i 1973. Bachelet var den gang 22 år gammel medisinerstududent, og ble tatt til fange like etter kuppet.

Meldingen om av Høyesterett i Chile nå har fratatt Pinochet immuniteten blir trolig først offentliggjort mandag eller tirsdag. Beslutningen kan ikke ankes.

Pinochet er allerede anklager for brudd på menneskerettighetene og skattebedrag. Tidligere forsøk for å bringe ham for retten har mislykkes på grunn av 90-åringens svake helse. Han har fått diagnosen «lett demens», diabetes og leddbetennelse, foruten at han har pacemaker. (ANB-AP)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no