Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

USA varsler Guantanamo-rettssaker

06/09 22:09

San Juan (ANB-AP): De terrormistenkte fangene på Guantanamo-basen på Cuba kan komme til å bli stilt for retten neste år.

Forutsetningen er at den amerikanske kongressen godkjenner et nytt lovforslag. Det kunne sjefsanklageren på USAs Guantanamo-base fortelle onsdag.

Tapte i sommer

Etter at loven eventuelt bankes igjennom, vil Forsvarsdepartementet i USA da ha tre måneder på seg til å klarlegge retningslinjene for domstolen. President George W. Bush fikk en kraftig reprimande av Høyesterett i USA i sommer da de slo fast at han gikk ut over sin myndighet da han opprettet de spesielle terrordomstolene.

Nå virker det som tribunalene endelig blir en realitet.

– Jeg forventer at vi er på plass i retten i første halvdel av neste år, sier USAs sjefsanklager, Morris Davis.

Forlanger dødsstraff

Ifølge obersten vil trolig 75 av de terrormistenkte fangene på Guantanamo, inkludert de 14 som president George W. Bush har utpekt som «sentrale terroristledere», bli stilt for retten. Disse ble nylig overført til USAs omstridte base i den sørøstlige delen av Cuba.

Det amerikanske forsvaret vil be om dødsstraff for flere av de mistenkte. Ti fanger er allerede tiltalt, men etter at Høyesterett i juni forkastet tiltalen, må disse sakene utarbeides på nytt.

De fleste av fangene på Guantanamo har sittet innesperret uten dom siden terrorjakten i kjølvannet av 11. september-aksjonene i 2001. (ANB-AP)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no