Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

EU raser mot Israel

26/07 17:01

Oslo (ANB): EU krever full granskning etter at Israel bombet FNs observasjonspost i Sør-Libanon. – Dette er helt uakseptabelt, er beskjeden fra EUs presidentskap.

Fire FN-observatører fra Østerrike, Canada, Finland og Kina ble drept i angrepet tirsdag. Israel bombet en FN-bygning og en bunker i byen Khiam. I en pressemelding fra EU uttrykker presidentskapet at det er sjokkert over Israels angrep.

«Presidentskapet ber igjen alle parter gå sammen for å få en slutt på konflikten som allerede har tatt livet av flere hundre sivile», heter det i meldingen.

Onsdag ettermiddag ble det bestemt at EUs utenriksministere skal møtes tirsdag for å finne ut hvordan de kan bidra til å løse konflikten. I tillegg til å se på muligheten for å mekle mellom Israel og Hizbollah, skal EU finne flere måter å nå fram til ofrene for konflikten med hjelpesendinger.

Presser partene

Etter angrepet mot FN-basen legger verdenssamfunnet fullt press på partene for å få en slutt på volden. FNs generalsekretær Kofi Annan er sjokkert, og sier bombingen av FNs bygninger var så presis at det må ha vært overlagt. Han ber nå om at det raskest mulig opprettes en FN-styrke for Libanon og oppfordrer medlemslandene til å bidra.

Han tar også til orde for at flere FN-resolusjoner om avvæpning av Hizbollah-militsen blir satt ut i livet.

Fra Midtøsten-konferansen i Roma onsdag uttalte dessuten den italienske utenriksministeren, Massimo D'Alema, at deltakerlandene er enige om umiddelbart å jobbe for våpenhvile.

Israels statsminister Ehud Olmert har beklaget dypt at de traff feil mål og drepte fire observatører. Han lovet også at tragedien i Khiam vil bli gransket.

Kan ikke bortforklares

Den finske presidenten Tarja Halonen sier at det ikke fines noen unnskyldning for angrepet og ber om en full oppklaring fra israelske myndigheter. Det samme krever østerrikes utenriksminister Ursula Plassnik, som ringte opp sin israelske kollega Tzipi Livni og sa at «å angripe ubevæpnede FN-observatører er totalt uakseptabelt og kan på ingen måte rettferdiggjøres».

Den finske utenriksministeren Erkki Tuomioja var på vei til krisemøtet om Midtøsten i Roma, og fordømte angrepet.

– Disse såkalte presisjonsangrepene ser ut til å være rettet mot alle andre enn Hizbollah, raste Tuomioja. (ANB-AP)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no