Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

– Bombet FN-personell med vilje

26/07 12:45

Beirut (ANB-AP): FNs generalsekretær Kofi Annan mener Israel bombet FN-basen i Sør-Libanon med vilje, og krever full granskning av angrepet. Israel er sjokkert over Annans uttalelser.

FN-basene i Khiam ble bombet i det som ble beskrevet som et «rent» treff. Fire FN-observatører ble drept i angrepet. Da rapporter om angrepet nådde generalsekretær Kofi Annan, stormet han ut av et hotell i Roma der han hadde møtt USAs utenriksminister Condoleezza Rice og den libanesiske statsministeren Fuad Saniora.

– Jeg er sjokkert og dypt ulykkelig over at israelske styrker tilsynelatende har bombet en FN-base i Sør-Libanon med vilje, sa han senere i en pressemelding.

Samtidig krever han full etterforskning fra Israels side og garantier for at slikt ikke vil skje igjen.

Olmert beklager

Israels statsminister Ehud Olmert uttrykker i en pressemelding at han beklager bombingen, og at han har gitt det militære klar beskjed om å gjennomføre en grundig gransking. Samtidig er statsministeren forferdet over at Annan mener angrepene ble utført med vilje.

– Det er et ufattelig skritt av FN å definere en feil som en handling utført med viten og vilje, sier Olmert.

De drepte FN-observatørene var fra Kina, Canada, Finland og Østerrike. Kina kalte onsdag Israels ambassadør til landet inn på teppet.

– Vi er dypt sjokkert over denne hendelsen og fordømmer den, sa Liu Jianchao, talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet.

Kineserne ba også Israel om å be ofrenes familier om unnskyldning og å gjennomføre full granskning av hendelsen.

Siden kampene mellom Israel og Hizbollah begynte for to uker siden, har det flere ganger blitt skutt mot mål i nærheten av fredsmeglere og observatører. Ni ganger har FN-poster blitt direkte beskutt, flere ganger over lengre tid, ifølge en tjenestemann i FN.

Hizbollah truer

Tirsdag uttalte et medlem av Hizbollahs lederskap at organisasjonen ikke hadde ventet et så massivt svar, da de tok to israelske soldater til fange 12. juli.

På samme tid truet Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah med å avfyre raketter mot mål dypere inne i Israel.

Forsvarsminister Amir Peretz uttalte tirsdag at Israel vil innføre en sikkerhetssone sør i Libanon, og beholde denne inntil enten en multinasjonal styrke er på plass, eller Hizbollah er skjøvet lengre nord. (ANB-AP)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no