Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Fangene ingen vil ha

28/06 12:36

Oslo (ANB): USA vil stenge fengselet på Guantanamo, men ingen vil ta imot de 450 fangene. Amerikansk høyesterett bestemmer hva som vil skje med de innsatte.

Framtiden ser usikker ut for de rundt 450 fangene i Guantanamo-fengselet på Cuba. Etter hardt internasjonalt press har Bush sagt han vil stenge det omstridte fengselet. Det er lettere sagt enn gjort.

– Vi har mange fanger vi vil løslate, men vi blir blokkert av land som ikke vil ta imot fangene, eller som ikke anerkjenner dem som statsborgere, sier representant for det amerikanske innenriksdepartementet, John B. Bellinger III.

Høyesterett avgjør

Flertallet av de innsatte ble tatt til fange av amerikanske styrker under og etter krigen i Afghanistan. Mange har sittet flere år i fangenskap, uten kontakt med omverdenen.

Bare ti av de 450 fangene er siktet for noe kriminelt, og USA har opprettet militærdomstoler for å behandle sakene deres. Det er første gang siden andre verdenskrig at amerikanske militærdomstoler skal dømme utenlandske fanger. Salim Ahmed Hamdan, Osama Bin Ladens sjåfør, mener de militære domstolene er ugyldige og har gått til sak mot domstolene.

Saken er nå oppe i amerikansk høyesterett, som skal ta stilling til gyldigheten av militærdomstolene denne uka. Bush avventer resultatet fra høyesterett før han bestemmer seg for hva USA skal gjøre med resten av fangene, skriver The Times.

– Mange av fangene er livsfarlige, advarer Bellinger.

Uønskede fanger

14 saudiarabiske fanger ble sendt hjem i helgen, og sammen med EU har Saudi-Arabia de siste dagene vært en av de sterkeste pådriverne for å stenge Guantanamo. Rundt 90 saudiarabere sitter fortsatt fengslet på Guantanamo. USA har innledet samtaler med Storbritannia om hjemsendelse av åtte fanger med oppholdstillatelse i Storbritannia.

Guantanamo-fangene er imidlertid uønsket i flere land, skriver Dagsavisen.

– Vi i Europa har kritisert USA. Vi kan ikke bare kritisere uten å hjelpe til med å løse problemet, sier FNs spesialutsending for tortur, Manfred Nowak.

Han oppfordrer flere europeiske land til å ta imot fanger, også fanger som ikke er europeiske statsborgere.

Vil unngå tortur

USA har problemer med å garantere at de løslatte ikke blir torturert eller mishandlet når de sendes hjem. Amerikanske styrker fanget over 20 personer fra den kinesiske minoritetsgruppen uighurene i Afghanistan, men de er nå klare for løslatelse. Kina har krevd fangene utlevert, men amerikanske myndigheter frykter at uighurer vil bli forfulgt.

Fem uighurer ble sendt til Albania i forrige måned, men ingen andre land har tilbudt seg å ta imot resten av fangene.

– Andre land er bekymret over at kinesiske myndigheter vil reagere hvis de tar imot uighurene, sier Sam Whitten, leder av det amerikanske innenriksdepartementets kontor for krigsforbrytelser. (ANB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no