Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Bush presses om Guantanamo

21/06 16:44

Oslo (ANB): Toppmøtet mellom USA og EU overskygges av krav om at amerikanerne må stenge den omstridte fangeleiren Guantanamo. President George W. Bush ble onsdag møtt med klare krav fra EU-ledere.

Den østerrikske kansleren Wolfgang Schüssel har gjort det klart at EU vil legge press på Bush om å avvikle det omstridte fengselet på Cuba. Østerrike, som for tiden har det roterende formannskapet i EU, sier at selvmordene til tre fanger i Guantanamo forrige uke viser hvor viktig det er å stenge leiren.

EUs utenrikspolitiske leder Javier Solana kaller Guantanamo Bay «et avvik», og støtter utspillet fra den østerrikske ledelsen. Han sier til BBC at også han også vil ta opp temaet med Bush.

I Wien marsjerte demonstranter gjennom gatene onsdag. Mange hadde bannere med slagord som «Verdens terrorist nummer 1», og demonstrantene ropte: Vi vil, vi vil, kjempe mot Bush. Det er ventet at flere tusen til vil slutte seg til demonstrasjonene senere.

Det hvite hus har ikke kommentert utspillet om Guantanamo, men sier at toppmøtet vil gi partene en mulighet til å styrke de allerede sterke båndene som eksisterer mellom EU og USA.

Det er ventet at Bush vil anmode EU om å fortsatt støtte forslaget om å innføre sanksjoner mot Iran, hvis landet ikke slutter å anrike uran. (ANB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no