Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Norge tok ikke imot kontroversielle CIA-fly

07/06 19:31

Oslo (ANB): Norge var ikke blant landene som samarbeidet med USA og dermed brøt menneskerettighetene ved å ta imot CIA-fly med terrormistenkte fanger.

14 europeiske land hadde en stilltiende avtale med CIA og USA og lot fly med terrormistenkte fanger lande på sitt lands jord. Det hever Europarådet, som jobber med å verne om menneskerettigheter.

Hemmelige fengsler

I en ny rapport får landene skarp kritikk, melder BBC. De hardeste beskyldningene blir fremsatt mot Polen og Romania. Rådet mener de finner bevis for at det har vært hemmelige fengsler her. Begge landene nekter imidlertid hardnakket for dette.

Ifølge CIAs interne retningslinjer skal fanger sendes til tredjeland for å bli avhørt. Under disse avhørene skal fanger angivelig ha blitt torturert.

Det er den sveitsiske senatoren Dick Marty som står bak rapporten som er resultatet av en sju måneder lang undersøkelse som startet etter at media beskyldte CIA for å ha hemmelige fengsler i Øst-Europa.

Hovedansvaret på USA

«Det er nå på det rene – til tross for at vi ennå har langt igjen før vi kjenner hele sannheten – at myndighetene i flere europeiske land har samarbeidet aktivt med CIA i disse ulovlige aktivitetene», står det i rapporten.

«Andre land ignorerte dem bevisst», står det videre.

Blant annet skal Sverige ha utlevert terrormistenkte til CIA.

Selv om den sveitsiske senatoren mener at USA må bære hovedansvaret, mener de at ulovlighetene ikke kunne funnet sted hvis ikke de europeiske landene stilltiende hadde samtykket. (ANB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no