Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Vil stenge organisasjon for menneskerettigheter

26/05 01:05

Minsk (ANB-AP): Myndighetene i Hviterussland ønsker å stenge landets største menneskerettighetsgruppe, Helsingforskomiteen

Justisministeriet har nå bedt en domstol om å få beordret gruppen nedlagt. Helsingforskomiteen har vært en skarp og hyppig kritiker av president Aleksander Lukasjenko, blant annet etter det omstridte presidentvalget i mars i år.

Justisministeriet skriver i en kunngjøring at komiteen «systematisk har brutt hviterussisk lov og sin egen konsesjon».

Videre anklages gruppen for å ha utplassert uautoriserte observatører under parlamentsvalget i 2004, for å bruke lokaler ment for kontorvirksomhet til private leiligheter og for grove brudd på skatteloven.

– Regjeringen forsøker å ødelegge den siste lovlige menneskerettighetsorganisasjonen i landet. Det er stalinistiske tider i Hviterussland når de ikke bare straffer deg for dine handlinger, men for dine tanker også, sier leder Tatjana Protko i Helsingforskomiteen.

Lukasjenko, som ofte beskrives som Europas siste diktator, har sittet med makten siden 1994. Han er kjent for å slå hardt ned på opposisjonelle, uavhengig presse og menneskerettighetsgrupper. Valget i mars ble stemplet som gjennomsyret av valgfusk av opposisjonen og Vesten. (ANB-AP)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no