Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

2,8 millioner lot seg lure

24/05 23:40

Washington (ANB-AP): Mer enn 2,8 millioner amerikanere lot seg lure i en omfattende kredittkortsvindel. Ofrene lot seg blende av løfter om store pengepremier og lukrative investeringer, og betalte villig inn penger til svindlerne.

Den omfattende svindelsaken har forgreininger til fem land, og til sammen 565 personer er arrestert, opplyste amerikanske myndigheter tirsdag.

Ofrene trodde de betalte penger for å få tilsendt kredittkort. Mange lot seg lokke av reklamestunt om at de samtidig var med i en trekning av store pengepremier, andre synes prospektene om lukrative investeringer var verdt å betale litt ekstra for, mens atter andre betalte for gode råd om angivelige smutthull i skatteloven. Løftene hørtes ut til å være for gode til å være sanne – og det var de også.

Gjerningsmennene klarte å lure til seg over seks milliarder kroner i ulike varianter av såkalt Nigeria-svindel. Mange av ofrene var eldre eller innvandrere. Et av triksene svindlerne brukte var å ringe spansktalende innbyggere for å tilby dem kredittkort mot et administrasjonsgebyr på rundt 1.200 kroner. Men kredittkortene eksisterte ikke.

Andre ganger sendte svindlerne ut store mengder brev med tilbud om investeringsmuligheter, mot å betale et mindre gebyr.

– Disse jakter på sårbare forbrukere, mennesker som de kan utnytte, sier statsadvokat Alberto Gonzales.

Etterforskningen har pågått i 14 måneder, og er den mest omfattende av sitt slag i USA noensinne. Det er foretatt arrestasjoner både i USA, Canada, Costa Rica, Nederland og Spania. (ANB-AP)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no