Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Israel opprettholder omstridt lov

14/05 23:28

Jerusalem (ANB-AP): Israelsk høyesterett stemte søndag for å opprettholde en omstridt lov som hindrer mange palestinske israelere i å leve sammen med sine ektefeller og barn.

Avgjørelsen betegnes som en milepæl i israelsk rettshistorie, og den har måttet tåle hard skyts fra separerte familier, juseksperter og menneskerettighetsaktivister, som beskylder høyesterett for å forsvare og opprettholde en rasistisk lov.

Israelske myndigheter hevder at loven i utgangspunktet ble laget for å beskytte israelere fra palestinere som benyttet familiegjenforening til å komme seg inn i Israel og utføre angrep der.

– Svart dag

Lovens kritikere sier at den benyttes til å begrense antall palestinske innbyggere i Israel.

– Dette er en svart dag for staten Israel, for min familie og for andre familier som lider på samme måte som oss, sier Murad al-Sana. Han er en israelsk-arabisk advokat gift med en palestinsk kvinne på Vestbredden.

Han mener israelske myndigheter hindrer mennesker i å leve et normalt familieliv bare på grunn av deres nasjonalitet. Retten har innvilget al-Sanas kone, Abir, midlertidig opphold, men ifølge al-Sana gjør høyesteretts avgjørelse det nesten umulig for ekteparet og deres to barn å fortsette og leve sammen.

Frykter for jødisk flertall

Loven ble først innført i 2002, da kampene mellom israelere og palestinere vår på et høydepunkt. Hundrevis, og kanskje så mange som tusenvis av palestinere fra Gaza og Vestbredden har blitt hindret i å leve sammen med sine familier som følge av loven.

Et selvmordangrep i 2002 der en ung mann som hadde fått israelsk statsborgerskap drepte seg selv og 14 andre, var grunnen til at restriksjonene i utgangspunktet ble innført.

– Det finnes ikke noe land i verden som tillater innbyggere fra et fiendtlig land innreise, understreket Israels justisminister Haim Ramon søndag.

– Vi må huske på at denne loven ble innført under det palestinske opprøret, da en rekke mennesker benyttet israelsk statsborgerskap gjennom familiegjenforening til å utføre angrep, la han til.

Men loven har også en annen, demografisk side. Israel frykter nemlig at statens jødiske flertall skal forsvinne om for mange palestinere får statsborgerskap. 20 prosent av Israels mer enn sju millioner innbyggere er nemlig arabere. På Vestbredden og Gaza-stripen bor det i dag fire millioner arabere. (ANB-AP)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no