Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

12 millioner moderne slaver

12/05 21:25

Oslo (ANB): Mer enn 12 millioner mennesker lever i en moderne form for slaveri, ifølge FNs arbeidslivsorganisasjon.

ILO oppga tallene samtidig som Frankrike for første gang markerte landets slaverifortid onsdag.

Ifølge FN-byrået er 12,3 millioner mennesker underkastet en eller annen form for tvangsarbeid, skriver Dagsavisen.

Forbud i 1926

– For oss er dette det samme som moderne slaveri, forklarer ILO-eksperten Patrick Belser til nyhetsbyrået AFP.

Slaveriet ble forbudt verden over gjennom en internasjonal overenskomst i 1926. Dermed eksisterer ikke eierskap av andre mennesker lenger teknisk sett. Men tvangsarbeid, definert som ufrivillig arbeid som gjøres under en form for trussel, er fortsatt utbredt.

Ifølge ILO forekommer moderne slaveri først og fremst i Asia. Der lever rundt 9,5 millioner mennesker som tvangsarbeidere, de fleste av dem er bønder i India og Pakistan som lever som livegne. Det betyr at de må gi halvparten av inntekten til landeieren. Dermed må også barna arbeide for å betjene gjelden, skriver AFP.

I tillegg brukes tvangsarbeid i stort omfang av militærregimet i Burma for å bygge veier, militærleirer eller drive miner. Det finnes også over en million tvangsarbeidere i Latin-Amerika og Afrika.

Prostituerte

Også i rike industriland har ILO beregnet at det finnes 360.000 tvangsarbeidere. Prostitusjon utgjør en tredel av dette i Europa, men fenomenet har også begynt å dukke opp i form av menneskehandel med for eksempel hotell- og restaurantarbeidere.

– En del selskaper drar fordeler av den ulovlige innvandringen og kapper lønningene så mye som det går an for å kunne holde lave priser, sier Belser. (ANB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no