Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Milinkevitsj sendt i fengsel

27/04 18:29

Oslo (ANB): Den hviterussiske opposisjonslederen Aleksandr Milinkevitsj ble torsdag arrestert av opprørspolitiet i hovedstaden Minsk.

Milinkevitsj ble anholdt etter at han onsdag deltok i en demonstrasjon som markerte 20-årsdagen for Tsjernobyl-ulykken i nabolandet Ukraina.

Bare timer etter pågripelsen ble han framstilt for retten, som dømte ham til 15 dagers fengsel for overtredelsen.

– Politisk straff

Over 10.000 personer deltok i demonstrasjonene mot president Aleksandr Lukasjenko. Massemønstringen er et ledd i opposisjonens misnøye med presidentens manglende oppfølging av atomulykken i Tsjernobyl.

– Dette er en hevn fra Lukasjenko, sa opposisjonslederen til AP.

– Dette er en politisk straff. Lederne for politiske partier blir satt bak lås og slå. Jeg vil ikke se bort fra at retten var under press fra Lukasjenko selv, sa han.

Minst tre andre ledende opposisjonspolitikere ble arrestert sammen med Milinkevitsj onsdag. Arrestasjonene blir tolket som et forsøk fra den hviterussiske ledelsen på å undertrykke politiske motsandere. En rekke mindre kjente opposisjonspolitikere er arrestert i løpet av de siste ukene.

Norge fordømmer

Aleksandr Milinkevitsj var nylig i Oslo og hadde samtaler med statsminister Jens Stoltenberg. Han fordømmer arrestasjonen av Milinkevitsj og de andre politikerne.

– Vi kan ikke akseptere at hviterussiske myndigheter legger hindringer i veien for forsamlings- og ytringsfriheten i landet, sier Stoltenberg.

– Norge forventer derfor at Milinkevitsj og de øvrige arresterte løslates umiddelbart, sier han.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil drøfte saken med sine kolleger på NATOs utenriksministermøte i Bulgarias hovedstad Sofia torsdag. (ANB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no