Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

– Bombet London på lavbudsjett

09/04 11:59

Oslo (ANB): Bombene i London 7. juli i fjor ble planlagt med minimalt av midler og informasjon fra internett. Det fantes ingen femte bombemann og de fire som sto bak bombene hadde ingen ting med al-Qaida å gjøre.

Det er en offentlig gransking av bombeangrepene i London 7. juli som slår fast dette, skriver den engelske avisen The Observer. Rapporten fra granskingen vil bli offentliggjort i løpet av de nærmeste ukene.

52 mennesker mistet livet i bombeangrepene.

Ikke terrornettverk

Rapporten avviser at angrepene var satt i regi av noe internasjonalt terrornettverk, men snarere en «billig og enkel» plan satt i verk av fire britiske selvmordsbombere besatt av tanken på å bli martyrer.

De fire unge mennene skal ifølge granskingen ha surfet en rekke «terror-sider» på internett. Bombene som ble gjemt i ryggsekker, kostet toppen et par tusen kroner å lage.

Ingen femte bombemann

Etter bombeangrepene fant politiet en forlatt ryggsekk med eksplosiver i bombemennenes forlatte bil ved Luton stasjon. Dette satte i gang spekulasjonene om at også en femte mann var med i terrorgruppen. Politiet satte i gang massive leteaksjoner etter denne mannen.

Granskingsrapporten avviser at det var en femte mann med blant bombemennene, eller at denne skulle være deres forbindelsesledd til al-Qaida i Pakistan.

– Bombeangrepene mot London var en enkel operasjon, utført av fire tilsynelatende normale menn som brukte internett, sier en regjeringskilde.

Overvåket lederen

En annen rapport, som mer går på etterretningsarbeidet som ble gjort i forkant av bombeeksplosjonene, kritiserer den britiske etterretningstjenesten MI5. MI5 visste hvem bombemennenes leder Mohammed Siddique Khan var flere måneder før angrepene, men avblåste overvåkingen av ham.

Rapporten slår fast at de fire selvmordsbomberne – Siddique Khan, Hasib Hussain, Shehzad Tanweer og Jermaine Lindsay – delvis var inspirert av førstnevntes gjentatte reiser til Pakistan. Granskningskommisjonen ser det imidlertid som lite sannsynlig at det ble samlet terror-informasjon under disse turene.

De fire møtte pakistanske militante grupper, men ifølge rapporten skal møtene ha vært av ideologisk karakter. (ANB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no