Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

USA på sidelinjen i FN

08/04 14:44

Oslo (ANB): For første gang på over 50 år vil ikke USA være med på å overvåke menneskerettigheter i FN-regi.

Først stemte USA mot opprettelsen av FNs nye menneskerettighetsråd. Nå lar også USA være å stille som kandidat foran valget på medlemmer til det nye rådet.

Det er første gang i FNs historie dette skjer, og avgjørelsen som ble annonsert torsdag kveld amerikansk tid har vakt sterke reaksjoner både i USA og i FN, skriver Dagsavisen.

Får kritikk

– Dette er en alvorlig tilbaketrekning fra USAs lange kamp for å fremme menneskerettigheter rundt om i verden og et tydelig signal om USAs isolasjon i en tid da vi trenger å arbeide tett sammen med våre partnere i Sikkerhetsrådet, lyder dommen fra Tom Lantos, øverste demokrat i utenrikskomiteen i Representantenes hus, overfor New York Times.

Også en rekke framtredende republikanere kritiserer avgjørelsen fra Det hvite hus om å holde seg helt unna rådet. FNs menneskerettighetsråd er FNs øverste organ for overvåking av menneskerettighetene verden over, og gransker forholdene i en rekke land. Blant dem USA.

Vil markere

Tidligere i år utga FNs menneskerettighetsrapportører en svært kritisk rapport som konkluderte med at USA bedriver tortur av fanger på Guantanamo, og at fangeleiren bør stenges.

USAs FN-ambassadør forklarer avgjørelsen om å trekke seg som en markering av USAs motstand mot det nye rådet.

Medlemmene til det nye rådet skal velges i mai, og rådet trer sammen i juni. Ved siden av USA var Israel, Marshalløyene og Palau de eneste FN-medlemmene som stemte mot opprettelsen av FNs nye råd for menneskerettigheter. (ANB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no