Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Saddam tiltalt for folkemord

04/04 22:24

Bagdad (ANB-AP): Den irakiske domstolen har tilføyd nye punkter i tiltalen mot Saddam Hussein. Det kan føre til en ny rettssak mot Iraks ekspresidenten.

Domstolen opplyste tirsdag at Saddam Hussein og seks andre er tiltalt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten etter nedslaktingen av kurdere på 1980-tallet.

Den pågående rettssaken mot Saddam Hussein og sju andre gjelder drap på sjiamuslimer i en by nord for Bagdad.

Sennepsgass

En ny rettssak mot Saddam kan starte når som helst etter 45 dager, opplyser dommeren Raid Juhi. En annen dommer får bevisene i denne saken og skal avgjøre når rettssaken kan begynne.

Saken gjelder «Operasjon Anfal», som er navnet på tre offensiver på kurdere i Nord-Irak mens Saddam Hussein var i krig mot Iran på slutten av 1980-tallet.

Anfal inkluderer angrep i Halabja der 5.000 mennesker, mange av dem kvinner og barn, ble drept etter bruk av blant annet sennepsgass.

Saddam Hussein skal angivelig ha stått bak massakren for å hevne seg på kurdere som støttet Iran i krigen.

Jevnet med jorden

Menneskerettighetsgrupper har anslått Halabja-angrepet som en av de mest grusomme og alvorlige hendelsene under Saddam Husseins regime.

Raid Juhi understrekte imidlertid at selve gassangrepet skulle behandles separat, og at Halabja-saken ikke er en del av de nye tiltalepunktene som ble gjort kjent tirsdag.

Juhi sier de nye tiltalepunktene gjelder tusenvis av sivile som ble tvunget fra sine hjem og familiemedlemmer som uten lov ble tvangssendt til hver sine fangeleirer.

– Landsbyer ble ødelagt og brent ned. Hjem og gudshus ble jevnet med jorden uten grunn, sier han. (ANB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no