Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Nå må Taylor svare for seg

02/04 21:34

Haag (ANB-AP): Mandag starter rettssaken mot Liberias ekspresident, Charles Taylor. Mindre enn en måned etter at Slobodan Milosevic døde i fengsel, blir en annen celle i Nederland gjort klar for en annen krigførende president.

Denne gang er det Liberias Charles Taylor som må svare på de angivelige forbrytelsene han har påført folket i form av drap, tortur og voldtekter.

Advokatene hans vil forsøke å få saken avvist fordi de hevder at domstolen ikke er gyldig.

Barnesoldater

Rettssaken mot ham er i regi av en domstol i Sierra Leone som er støttet av FNs internasjonale krigsforbryterdomstolens. Rettssaken er likevel flyttet til Nederland fordi myndighetene i Sierra Leone og Liberia mener det er fare for opprør så lange han befinner seg i et av landene.

Mandag skal 58-åringen svare på 11 punkter i tiltalen som alle dreier seg om ulike krigsforbrytelser i Liberia og Sierra Leone tilbake til begynnelsen av 1980-tallet. Han var med på å starte borgerkrig i Liberia i 1989 og bidro med grusomheter i Sierra Leone under borgerkrigen der. Han er også tiltalt for å ha rekruttert barn som soldater.

Skyldig eller ikke

Menneskerettighetsorganisasjoner hyller rettssaken, som de mener vil føre til at andre afrikanske ledere vil tenke seg om flere ganger før de bryter loven.

Domstolen etterforsker nå tre ulike saker i Afrika, og alle disse vil trolig føre til tiltaler mot ledere i Kongo, Sudan og Uganda, hvor millioner av mennesker er drept i fortsatt pågående kamper. Kampene dreier seg i hovedsak om tilgangen til olje, gass, gull og diamanter.

For to uker siden satt Taylor i sin luksusvilla i eksil i Nigeria, og i forrige uke ble han arrestert på grensen mellom Nigeria og Kamerun.

Søndag satt han ennå i arresten i Sierra Leone, men natt til mandag reiser han, og resten av domstolen, til Haag der Taylor skal erklære seg skyldig eller ikke skyldig. (ANB-AP)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no