Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

De oransje forhandler

28/03 21:56

Kiev (ANB-AP):

Ukrainas president Viktor Justsjenko møtte tirsdag Julia Timosjenko for å enes om en felles politikk etter valget. Målet er å holde landet på et vestlig spor, etter at pro-russiske Viktor Janukovitsj fikk flest stemmer søndag.

Justsjenko hadde tirsdag også samtaler med valgvinner Janukovitsj, som vant valget uten å sikre seg flertall.

Timosjenko understreket etter møtet at bare en samlet front kan holde Janukovitsj utenfor regjeringskontorene, og sikre de vestlige reformene som ble lovet under Oransje-revolusjonen høsten 2004. Timosjenko la til at de to har en felles visjon for Ukrainas fremtid, og at hun har tro på en koalisjon.

Etter at 80 prosent av stemmene er talt opp, har Janukovitsj parti sikret seg om lag 30 prosent av stemmene. Timosjenkos parti ligger an til å få 22 prosents oppslutning, mens president Justsjenkos parti – Vårt Ukraina – ligger an til kun å få 15 prosent.

Sammen har de to Oransje-partiene flere stemmer enn pro-russiske Janukovitsj, men det er fremdeles usikkert om de klarer å bli enige om en felles politikk. De to vil i tilfelle måtte danne en bred koalisjon med andre partier for å kunne danne regjering.

Under oransjerevolusjonen i 2004 sto Timosjenko og Justsjenko side om side, og de to tok rollene som henholdsvis statsminister og president etter å ha vunnet valget. Siden har mye vondt blod rent mellom de to, og den bitre striden toppet seg da Justsjenko sparket Timosjenko fra statsministerposten i september. (ANB-AP)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no