Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Forsøker å samle de oransje

27/03 23:29

Kiev (ANB-AP): Julia Timosjenko ber sine tidligere allierte i Oransjerevolusjonen i Ukraina om å gå sammen med henne i en koalisjon, etter at hovedfienden Viktor Janukovitsj vant valget søndag.

Mandag kveld pågikk det fremdeles telling av stemmer, men det var allerede klart at eks- statsminister Viktor Janukovitsjs Regionspartiet blir den store seierherren i valget, med mellom 26 og 31 prosent av stemmene.

Julia Tymosjenkos parti ligger nest best an med 24 prosent, mens Oransjerevolusjonens store seierherre Viktor Justsjenko ligger rystet tilbake med bare 16,6 prosent av stemmene.

Ber om samarbeid

Under den oransjerevolusjonen i 2004 sto Tymosjenko og Justsjenko side om side, og de to tok rollene som henholdsvis statsminister og president etter å ha vunnet valget.

Siden har mye vondt blod rent mellom de to, og den bitre striden toppet seg da Justsjenko sparket Tymosjenko fra statsministerposten i september. Tymosjenko svarte med å danne sitt eget parti.

Nå strekker Tymosjenko hånden ut til sin tidligere revolusjonspartner. Mandag oppfordret hun de to partiene om å danne en felles front mot sin tidligere hovedfiende Viktor Janukovitsj.

Men de foreslåtte koalisjonssamtalene ser ut til å få en brå slutt. Tymosjenko krevde nemlig en kjapp avtale som gir henne statsministerposten tilbake. Men Justsjenko sier at han ikke ser noen grunn til å haste gjennom slike samtaler.

Det er også spekulert i om Justsjenko heller vil gå i koalisjon med sin tidligere hovedfiende Viktor Janukovitsj, enn å gjenoppta samarbeidet med Julia Tymosjenko.

Janukovitsj sier på sin side at han er åpen for en hvilken som helst koalisjon.

Comeback

Janukovitsjs kan nå fryde seg over å ha påført de som kastet ham fra makten i 2004 et sviende nederlag.

Enn så lenge blir Jusjtsjenko sittende som president. Men han vil nå merke følgene av de politiske endringene han selv kjempet fram. Ett av resultatene av Oransjerevolusjonen var nemlig en forskyvning av makt fra presidenten – til parlamentet.

Dermed kan rivalen Janukovitsj og Regionpartiet lykkes i å bremse reformer og den mer vestlig-orienterte politikken. Det er blant annet ventet at Janukovitsj vil stanse prosessen med å få Ukraina med i NATO, og heller reorientere seg mot Moskva.

Ifølge observatører fra Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa ble valget gjennomført på en fri og demokratiske måte. De sier videre at valget styrker landets vei mot et fullt ut og anerkjent demokrati. (ANB-AP)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no