Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Opposisjonsleder arrestert i Minsk

26/03 06:28

Oslo (ANB): Politi og demonstranter braket sammen i Minsk lørdag. Demonstranter ble slått med køller, og politiet arresterte flere av dem.

Blant de arresterte er Aleksandr Kozulin, en av opposisjonslederne. Det russiske nyhetsbyrået Interfax meldte lørdag ettermiddag at opposisjonens frontfigur Aleksandr Milinkevitsj var blitt arrestert, men dette ble kort tid etter tilbakevist av Milinkevitsj selv.

Også Milinkevitsj talsmann, Pavel Mazheika, skal ha blitt pågrepet i sammenstøtet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Marsjerte mot fengselet

Sammenstøtet skjedde etter at opprørspolitiet prøvde å hindre 1.000 demonstranter i å marsjere mot et fengsel hvor flere opposisjonelle blir holdt fanget.

«Fascister» ropte demonstrantene mens politiet banket dem med køller.

Politiet klarte likevel å pågripe en mengde mennesker og stuet dem inn i lastebiler.

Minst to mennesker ble sett liggende på bakken, alvorlig skadd etter sammenstøtet. Ambulansepersonell kom senere og plukket dem opp.

Det er også hørt fire eksplosjoner i den hviterussiske hovedstaden. Sannsynligvis er disse forårsaket av granater som politiet bruker for å spre folkemengden.

Ble nektet på Oktoberplassen

Tusenvis av mennesker strømmet lørdag ut i gatene for å protestere mot president Aleksandr Lukasjenko og det de mener var valgjuks forrige helg. Lukasjenko hevder han fikk 82,6 prosent av stemmene ved valget 19. mars.

Demonstrantene samlet seg fredelig i en park i hovedstaden Minsk ettersom de ikke lenger fikk lov til å være på Oktoberplassen hvor demonstrasjonene har foregått tidligere. Gatene var også fulle av opprørspoliti som prøvde å få slutt på protestene. Men til ingen nytte: Demonstranter økte raskt i antatall – fra noen få hundre til over 5.000.

I parken talte opposisjonsleder Aleksandr Milinkevitsj til demonstrantene.

– Myndighetene kan bare hindre et folk som søker forandring ved bruk av forfølgelse og vold. Dere som demonstrerer i dag, har gått ut til tross for trusler om arrestasjoner. Jo mer myndighetene prøver å undertrykke oss, jo nærmere er slutten for dette regimet, sa Milinkevitsj til demonstrantene som holdt blomster i hendene og veivet med det røde og hvite opposisjonsflagget mens de ropte «Milinkevitsj, vi er ikke redde».

«Europas siste diktatur»

Hviterussland har lenge blitt omtalt som Europas siste diktatur. Fredag ble det klart at EU og USA vil sanksjonere mot Hviterussland etter at opprørspoliti ble satt inn mot demokratiaksjonistene på Oktoberplassen natt til fredag.

Blant sanksjonene kommer trolig et reiseforbud i EU-landene for president Aleksandr Lukasjenko.

I Norge har også Utenriksdepartementet ut og fordømte arrestasjonene.

Samme dag takket opposisjonslederen Aleksandr Milinkevitsj ja til å besøke Norge. Den norske Helsingforskomité som har invitert politikeren til landet. (ANB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no