Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Politiet fjernet demonstranter i Minsk

24/03 07:31

Minsk (NTB-Reuters-AFP): Store politistyrker fjernet natt til fredag demonstrantene som hadde slått leir på Oktoberplassen i Hviterusslands hovedstad Minsk.

Rundt 200 demonstranter ble ifølge øyenvitner pågrepet og kjørt bort fra plassen i lastebiler.

Blant demonstrantene var også sønnen til opposisjonspolitikeren Aleksandr Milinkevitsj, som i helgen tapte presidentvalget der president Aleksandr Lukasjenko fikk 83 prosent av stemmene.

– Sønnen vår er blant dem, fortalte Inna Kuley som er gift med Milinkevitsj.

Gikk frivillig

Drøyt 100 svartkledte politifolkene omringet først demonstrantene, før de rykket inn i den provisoriske teltleiren som har preget plassen de siste dagene.

Rundt ti demonstranter satte seg til motverge, mens de øvrige frivillig gikk og satte seg på politiets lastebiler. Politioffiseren som ledet operasjonen oppfordret sine menn over høyttaler til å unngå unødvendig maktbruk.

Blant de pågrepne var også den amerikanske fotografen Lauren Lancaster, som ble lempet opp på en lastebil sammen med andre demonstranter.

– De trakk hatten min ned over ansiktet mitt og tok minnekortet fra kameraet mitt, forteller hun.

Sporene vekk

Da plassen var tømt for folk, rykket også renholdsarbeidere i oransje frakker inn for å bistå politiet med oppryddingen. Telt og bannere ble fjernet, og en time senere var sporene etter demonstrantene vekk.

– Dette er en skam. Myndighetene angrep som feiginger midt på natten, raste opposisjonslederen Aleksandr Kozulin.

– Det er helt åpenbart at de sendte inn politiet midt på natten for at det skulle være så få vitner som mulig, sa Kozulin som først ankom Oktoberplassen da den var tømt.

Milinkevitsj varsler en ny demonstrasjon alt fredag, og utelukker ikke at det kan komme til konfrontasjoner med politiet. – Det er høyst sannsynlig at politiet vil forsøke å bryte opp demonstasjonen, sa Milinkevitsj natt til fredag. (©NTB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no