Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Risikerer døden for å bli kristen

23/03 10:12

Oslo (ANB): En afghaner risikerer dødsstraff for å ha konvertert til kristendommen. Vestlige land protesterer kraftig. En oppbrakt afghansk regjering fraber seg innblanding.

Rettssaken mot Abdul Rahman, som pågår i Kabul, skaper nå et stadig dårligere klima mellom regjeringen i Afghanistan og de vestlige land som holder regjeringen på plass med sine fredsstyrker og sin økonomiske bistand.

– Når enkelte land truer med å revurdere sin støtte, grenser det til utpressing, sier økonomiminister Amin Farhang.

Bodde i Tyskland

Den 41 år gamle Abdul Rahman konverterte til kristendommen for 16 år siden mens han arbeidet for en kristen hjelpeorganisasjon for afghanske flyktninger i Pakistan. Siden har han bodd ni år i Tyskland, før han nylig vendte hjem til Afghanistan, skriver Dagsavisen.

En familiestrid om omsorgsretten til Rahmans to døtre førte til at familiemedlemmer anmeldte ham for å ha konvertert til kristendommen. Dermed ble han arrestert og kastet i fengsel for to uker siden.

Under rettsaken har dommerne forgjeves oppfordret Rahman til å vende tilbake til islam. Hvis ikke har retten ikke annet valg enn å dømme ham til døden, ble det sagt ifølge Süddeutsche Zeitung.

– Jeg er kristen, jeg tror på Jesus Kristus, var Rahmans svar til dommerne.

Islamsk lov

Ifølge Koranen rammes folk som forlater islam av «Guds vrede» og av «en kolossal straff». Men dette gjelder straff i det hinsidige. Hva som skal skje her på jorden, er ikke klart formulert, og er gjenstand for fortolkning. Bare Saudi-Arabia, Iran, Mauretania og Sudan har dødsstraff for folk som konverterer.

I den nye grunnloven står at det skal være religionsfrihet i Afghanistan. Men det står også at ingen lov kan komme i motsetning til den hellige religion islam. Det gir dommerne i høyesterett, som alle er teologer, stor makt.

Rahman er blitt kasteball mellom pro-vestlige og anti-vestlige krefter i Afghanistan. En eventuell dødsdom må underskrives av presidenten. Spørsmålet er om president Hamid Karzai er sterk nok til å gå mot de islamistiske fundamentalistene.

Under press

Tyskland, hvor Rahman bodde i mange år, har engasjert seg sterkt for å få ham løslatt.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sier han følger saken meget nøye, og står i jevnlig kontakt med den afghanske regjering.

– Tyskland har tillit til at menneskerettigheter og religionsfrihet i Afghanistan ikke bare står på papiret, sier Steinmeier til avisen Frankfurter Rundschau. (ANB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no