Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Sveriges utenriksminister går av

21/03 09:29

Oslo (ANB): Sveriges utenriksminister Laila Freivalds trekker seg umiddelbart. Hun er beskyldt for å ha brutt den svenske grunnloven.

Tidligere benektet Laila Freivalds overfor pressen at hun hadde noe med stengingen av nettsiden til partiet Sverigedemokraterna å gjøre.

Partiet hadde planer om å distribuere tegninger av profeten Muhammed, men nettstedet ble stengt etter at en tjenestemann i Utenriksdepartementet engasjerte seg i saken og kontaktet firmaet som driftet serveren.

– I den rådende situasjonen er det umulig for meg å gjøre et seriøst arbeid. Det er skadelig for partiet, for regjeringen og ikke minst utenriksdepartementet, sa Freivalds selv om avgangen tirsdag morgen.

Visestatsminister Bosse Ringholm tar over midlertidig som utenriksminister.

Brøt grunnloven?

Ifølge svensk presse hadde Freivalds en langt mer sentral rolle enn hun selv hevder. Og å blande seg inn i medienes handlinger strider mot den svenske grunnloven. Selv hevder hun at hun aldri har løyet om sin innblanding.

– Det er hennes eget valg å gå av. Laila Freivalds var en kraftfull og kompetent utenriksminister som har stilt opp for regjeringen og Sverige i en tid preget av sorg etter drapet på Anna Lindh, sa statsminister Göran Persson under pressekonferansen i Rosenbad i Stockholm torsdag morgen, der han kunngjorde at han hadde godkjent Freivalds søknad om avskjed.

Freivalds kom til beslutningen da hun under en pressekonferanse skulle snakke med svensk presse om valget i Hviterussland uten å vekke nevneverdig interesse for temaet.

– Ingen av journalistene var interessert i saksspørsmålene og da skjønte jeg at det var umulig å fortsette, sa hun.

Omstridt minister

Laila Freivalds tok over som utenriksminister etter at Anna Lindhs ble stukket ned og drept i et kjøpsenter i Stockholm. Siden har hun flere ganger vært i alvorlige problemer og har gjentatte ganger måttet kjempe mot krav om å gå av – senest etter flodbølgekatastrofen i Sør-Asia. Allerede før den omstridte saken om Muhammed-tegningene, var hun svært svekket.

Måten hun ledet de svenske myndighetenes arbeid etter katastrofen på, høstet svært kraftig kritikk – også krav at hun måtte gå av.

– En skadeskutt utenriksminister har ført til en utydelig utenrikspolitikk. Hun har hele tiden vært tvunget til å parere kontroversielle spørsmål for å redde seg som utenriksminister, skriver Aftonbladets nettavis på lederplass tirsdag formiddag.

– Det er ikke riktig for et demokrati å holde seg med en utenriksminister som bryter med grunnloven og senere lyver om det, skriver Expressen på lederplass. (ANB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no