Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Sveriges utenriksminister i Muhammed-storm

20/03 23:22

Stockholm (NTB-TT): Opposisjonen i Sverige krever at utenriksminister Laila Freivalds må gå av. Freivalds beskyldes for løgn i striden om Muhammed-karikaturene og for politisk ansvarsfraskrivelse.

Statsminister Göran Persson retter på sin side skytset mot en tjenestemann i Freivalds’ departement. Han mener denne tjenestemannen må ta ansvar for eventuelle brudd på regelen om at regjeringen skal la være å blande seg inn i det mediene driver med.

Tirsdag ble det kjent at Freivalds visste om og hadde godkjent at utenriksdepartementet i Stockholm tok kontakt med nettsideleverandøren Levonline.

Levonline stengte i februar det høyreradikale partiet Sverigedemokraternas hjemmeside og nettavis.

Tegningene

Det ble gjort etter at Sverigedemokraterna hadde offentliggjort de omstridte tegningene av profeten Muhammed. Tegningene, som også har vært trykket i Danmark og Norge, har utløst voldsomt raseri blant muslimer i mange land.

Freivalds har tidligere benektet at hun visste om og godkjente at departementet foretok seg noe overfor Levonline. Men nå skriver sjefen for svensk UDs juridiske avdeling, Carl Henriks Ehrenkrona, at departementet tok kontakt med det såkalte webhotellet i februar i år.

– Den 8. februar kontaktet en tjenestemann i departementet, etter samråd med utenriksministeren, selskapet som huset hjemmesiden, opplyser Ehrenkrona. Opplysningen kommer fram i en uttalelse fra Ehrenkrona til Justitiekanslern, JK, ombudet som overvåker at regjeringen og den offentlige administrasjonen følger svensk lov.

Gransking

JK er i gang med en omfattende gransking av spørsmålet om tjenestemenn ved svensk UD har brutt lover eller andre bestemmelser i karikaturstriden, og statsminister Persson er svært hard i sin kritikk av tjenestemannen som kontaktet Levonline.

– Han kan mene hva han vil, men folk med en politisk stilling som sakkyndige skal ikke gjøre slikt, sa Persson mandag.

Dette ble straks tolket som et nytt eksempel på det opposisjonen kaller usannheter og grov ansvarsfraskrivelse fra regjeringens side. Utenriksminister Freivalds ble anklaget for å lyve og å «vri seg som en ål» i karikatursaken.

Det liberale Folkpartiets leder Lars Leijonborg mener Persson har fått en ny anledning til å be Freivalds gå. Centerpartiets Maud Olofsson tror det blir vanskelig for statsministeren å «opprettholde bildet av at han har full tillit til sin utenriksminister». (©NTB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no