Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Nasjonalistisk oppvisning under Milosevics begravelse

19/03 08:03

Beograd(NTB-AFP-Reuters): Gravleggelsen av Slobodan Milosevic ble en oppvisning i nasjonalisme både i hovedstaden Beograd og fødebyen Pozarevac. Men også motstandere markerte seg.

Etter en større minnemarkering i sentrum av Beograd lørdag formiddag, ble kisten med den avdøde Milosevic brakt til Pozarevac. Gatene i Pozarevac var kranset av tusener av mennesker som ville vise Milosevic en siste ære.

I Pozarevac ble Milosevic gravlagt i hagen til hans kone Mira Markovics familiehus, under et tre der de to angivelig kysset hverandre for første gang.

Den serbisk-ortodokse kirken sto for begravelsen av ateisten Milosevic, men familiekrangelen om begravelsen fortsatte til siste øyeblikk.

Datteren Marija meldte lørdag fra Montenegro at hun ønsket liket gravd opp igjen for å få faren gravlagt i forfedrenes landsby i Montenegro.

Verken Milosevics kone Mira, sønnen Marko eller broren Borislav var til stede. Kona og sønnen fryktet arrestasjon, tross amnesti fra myndighetene som hadde lovet at de kunne delta.

80.000

Om lag 80.000 mennesker samlet seg lørdag i sentrum av Beograd for å ta et siste farvel med Serbias tidligere president Slobodan Milosevic, ifølge politiet. Mange av deltakerne var serbere fra Bosnia-Hercegovina og Kosovo.

Det ble holdt ett minutts stillhet for den avdøde utenfor nasjonalforsamlingen, deretter begynte folkemassen rope «Slobo, Slobo!», og «Dette er Serbia». – Slobodan Milosevic er en vinner, nå og for alltid. Han lever i hjertene og minnene til Serbia og dets folk, sa Milorad Vucelic fra Milosevics sosialistparti.

Også medlemmer av det ytterliggående, nasjonalistiske Serbias radikale parti var møtt fram for å vise støtte til Milosevic og sin egen partileder Vojislav Seselj, også tiltalt for krigsforbrytelser, slik Milosevic var.

Kisten med den avdøde eksdiktatoren sto på et podium utenfor nasjonalforsamlingen i Beograd. Stormingen av bygningen i oktober 2000, symboliserte slutten på Milosevics presidentmakt.

Rundt 1.000 motstandere av Milosevic gjennomførte et møte i sentrum av Beograd kort tid etter at det sentrale arrangement var avsluttet.

– Han er ferdig, ropte deltakerne. Noen hadde ballonger mens andre blåste i fløyter. Et stort politioppbud hindret sammenstøt med tilhengere av Milosevic.

Srebrenica

I Srebrenica i Bosnia-Hercegovina, der serbiske styrker i juli 1995 begikk den verste massakren i Europa siden annen verdenskrig da 8.000 menn og gutter ble drept, var Milosevics gravferd en sterkt splittende faktor.

– Hvorfor skulle jeg bry meg om ham? Alt jeg kan tenke på er å finne liket etter mannen min og gi ham en ordentlig begravelse, sa Zejneba Cengic som returnerte i 2002.

– Ikke engang serberne bryr seg om ham. Bare de som var hans medskyldige. – Det er synd han ikke levde lenge nok til å bli funnet skyldig av domstolen, sier Sadeta Drozic, som mistet sin 19 år gamle sønn og rundt 30 mannlige slektninger i Srebrenica-massakren.

– Men det er bra at han begraves som en hund, uten plass på en gravlund og uten at en gang barna hans var til stede, tilføyde hun.

En tredje bosnisk muslim gjør narr av Milosevics drøm om Stor-Serbia. – Han drømte om et Serbia som strakte seg til Tokyo. Nå er det nesten som en mobiltelefon: En ny og mindre modell kommer ut hvert år, sier Faruk Polic fra Sarajevo.

Mest eldre

Frammøtte i Beograd hadde med seg bannere der de sammenlignet NATO-bombingen av Serbia og FN-domstolens angivelige avvisning av medisinsk hjelp til Milosevic. De bar også bilder av Milosevic og røde roser, et symbol på Sosialistpartiet.

Flertallet av de fremmøtte var eldre mennesker som betraktet Milosevic som sin leder, til tross for de vansker han også påførte Serbia og serberne med sin politikk og sine år ved makten.

Ekspresidenten døde av hjertesvikt på fengselscella i Haag for en uke siden. Han ble 64 år gammel. (©NTB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no