Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Ingen tegn til forgiftning av Milosevic

18/03 08:59

Haag (NTB-AFP): Obduksjonen av den avdøde serbiske lederen Slobodan Milosevic har ikke vist tegn til forgiftning. På Milosevics celle i Haag er det heller ikke funnet spor av det antibiotiske stoffet rifampicin.

Rifampicin er et reseptbelagt stoff som brukes til å dempe bivirkningen av andre medisiner, opplyste lederen for FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia ICTY i Haag fredag.

Milosevic, som døde forrige lørdag, sto for ICTY tiltalt for grove overgrep.

Det ble funnet spor av andre medikamenter i Milosevics legeme, «men ikke i giftige konsentrasjoner», sa ICTYs leder Fausto Pocar.

Samtidig fortsatte forberedelsene til Milosevics begravelse lørdag.

Familien

Milosevics enke Mira Markovic og parets sønn Marko kommer kanskje ikke til å delta i begravelsen, sier det russiske kommunistpartiets leder Gennadij Ziuganov. Ziuganov kom fredag til Beograd for å være til stede når Milosevic stedes til hvile.

– Jeg har løpende kontakt med familien, sa Ziuganov, som ble møtt på flyplassen av folk fra Milosevics sosialistparti og diplomater fra Russlands Beograd-ambassade. – Den serbiske regjeringen har ikke gitt gode nok garantier for at fru Markovic skal komme, tilføyde han.

– Det får holde at Marko har mistet sin far, han bør ikke miste moren også, sa den russiske kommunistlederen. Familien stoler ikke på at regjeringen vil respektere kjennelsen fra en serbisk domstol som midlertidig har opphevet arrestordren mot Mira Markovic.

Bittert

Serbias eldste dagsavis Politika, som har vært fylt av glødende hyllester til Milosevic, brakte fredag en bitter innsendt omtale av den avdøde. Omtalen var undertegnet av «Borgere av Serbia som kommer til å huske».

– Takk for at du stjal og bedro, takk for hver blodsdråpe som tusener av mennesker måtte utgyte for din skyld. Takk for frykt og usikkerhet, for drømmer som aldri ble oppfylt, for redslene og lidelsene du førte oss ut i uten å spørre oss om lov, het det i Politika.

I en annen Beograd-avis pekte innsendere på de konkrete lidelsene mennesker på Balkan gjennomgikk i Milosevics tid ved makten.

De nevnte spesielt beleiringen av Sarajevo og massakren i Srebrenica under krigshandlingene i det oppsplittede Jugoslavia på 1990-tallet. (©NTB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no