Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Svekker jakten på Mladic og Karadzic

13/03 10:28

Oslo (ANB): Slobodan Milosevic' død kan gjøre det vanskeligere å få Serbia til å utlevere krigsforbryterne Ratko Mladic og Radovan Karadzic. Den døde diktatoren hylles nå som martyr av sine tilhengere.

– Nå er det viktigste å få brakt de gjenværende krigsforbryterne inn for retten, sier sjefanklager Carla del Ponte ved krigsforbryterdomstolen i Haag.

Det vil si de to bosnisk-serbiske lederne general Ratko Mladic og den politiske lederen Radovan Karadzic. De to er verdens mest ettersøkte menn, tiltalt for krigsforbrytelser og jaget i over ti år.

EU mener de serbiske myndighetene har mulighet til å utlevere dem, i hvert fall Mladic, som skal være under overvåking. Ultimatumet fra EU er at serberne må utlevere Mladic for ikke å miste muligheten til å forhandle om EU-medlemskap. Men det kravet kan bli enda vanskeligere å drive gjennom etter Milosevic' død.

For i Serbia framstilles nå krigsforbryterdomstolen i Haag som en grav for serbiske nasjonalister. Søndag preget titler som «Drept» og «Haag drepte Milosevic» serbiske aviser.

– Siden han aldri ble dømt vil det bli lettere å skape myter i Serbia om at han ikke var skyldig, sier Balkan-ekspert Svein Mønnesland til Dagsavisen.

Det håndskrevne brevet som Milosevic' advokat Zdenko Tomanovic søndag viste verdenspressen fyrer opp under konspirasjonsteoriene i Beograd. I brevet, skrevet dagen før Milosevic ble funnet død, hevdet han at han ble feilmedisinert.

Tilhengerne til Milosevic har klare bånd til dem som skjuler Mladic og Karadzic. De gjør nå alt for å svekke inntrykket av at serbiske tiltalte kan få en rettferdig dom i Haag. (ANB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no