Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Milosevic' død etterforskes

11/03 19:53

Oslo (ANB): FN vil etterforske dødsfallet til den tidligere jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic, som døde lørdag. Thorvald Stoltenberg tror dødsfallet kan lette veien for Serbia tilbake til det gode selskap i internasjonal sammenheng.

EU slår fast at landene på Balkan har kurs mot EU-medlemskap, men Ursula Passnik, utenriksminister i Østerrike, som for tiden har presidentskapet i EU, understreker at myndighetene i Beograd fortsatt må samarbeide med internasjonale myndigheter i menneskerettssaker.

Thorvald Stoltenberg sier til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) at om ikke dødsfallet åpner veien for serberne tilbake til det gode selskap, tror han at veien nå kan bli noe kortere.

Funnet livløs på cella

Milosevic, som lenge har slitt med dårlig helse og hjertetrøbbel, ble funnet død i varetektscellen sin i Haag, melder nyhetsbyrået AP.

Rettssaken mot den tidligere presidenten i Jugoslavia var inne i sitt femte år. Etter planen skulle rettsaken avsluttes i april, og dommen var ventet i løpet av året.

FNs aktorer hadde kalt inn 294 vitner for å bevise påstandene om at Milosevic ville samle alle serbere i en «etnisk ren» stat og drepe eller forvise alle som ikke var serbere. Tiltalen lød både på folkemord og andre krigsforbrytelser.

Ifølge det britiske fjernsynsselskapet BBC har FN-domstolen i Haag bestemt at dødsfallet skal etterforskes.

I en kunngjøring fra domstolen heter det at Milosevic ble funnet livløs på sengen i cellen av en vokter. Det ble umiddelbart slått alarm, men alle gjenopplivingsforsøk var nytteløse.

Lettere for Beograd

– Med Milosevic død har de ytterliggående nasjonalistgruppene i Serbia mistet sin samlende figur. Det kan gjøre det lettere for regjeringen i Beograd å føre en politikk med sikte på EU og Europa.

Det sier Norges tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg, som kjente Slobodan Milosevic godt, til ANB.

Stoltenberg meglet som FN-utsending sammen med EUs David Owen med de politiske lederne i det tidligere Jugoslavia for å stoppe overgrepene på Balkan. Milosevic representerte Serbia i disse forhandlingene, mens Franjo Tudjman representerte Kroatia og Alija Izetbegovic representerte Bosnia.

Milosevic, som gikk under tilnavnet Slobo, var den siste av de tre. Tudjman døde av kreft i 1999, mens Izetbegovic døde i 2003 av komplikasjoner etter et fall.

– Dyktig

Stoltenberg karakteriserer Milosevic som en dyktig forhandler.

– Han var intelligent, engasjert og lite pompøs. Milosevic var en vanskelig mann å forhandle med, sier han.

– Slik jeg oppfattet han, hadde han ofte en skjult agenda under forhandlingene, sier Thorvald Stoltenberg. (ANB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no