Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Amnesty: Torturen fortsetter i Irak

06/03 00:12

London (ANB-AP):Det foregår fremdeles fangemishandling i Irak, hevdes det i en ny Amnesty-rapport.

Tross oppmerksomheten rundt skandalene i Abu Ghraib-fengselet, er det ikke slutt på torturen, mener Amnesty International.

I en ny rapport forteller tidligere fanger at de er blitt slått med kabler, gitt elektriske sjokk og tvunget til å stå i oversvømte rom mens elektrisk strøm ble ført ned i vannet.

Intervjuene med tidligere fanger er gjennomført både i fjor og i år. Amnesty har også vært i kontakt med slektninger og advokater som har tilknytning til fangene.

Benekter overgrep

Ifølge Amnesty-rapporten er fanger blitt holdt i over to år uten å få tilbud om advokathjelp eller kausjonsrett.

– Andre er blitt sluppet fri etter måneder med fangenskap – uten noen forklaring, beklagelse eller erstatning. De er offer av et system som er tilfeldig og som legger opp til mishandling, heter det i rapporten.

Men det amerikanske militæret vedkjenner seg ikke nye overgrep. Alle fanger blir behandlet i tråd med internasjonale avtaler og irakisk lov, hevder amerikanerne. Ifølge USAs militære talsmenn får alle fanger en forklaring på hvorfor de er fengslet, og journalene deres blir gjennomgått jevnlig – med intervaller på 90 til 120 dager.

Krever endring

Amnesty ber nå om en gjennomgang av amerikanske, britiske og irakiske myndigheters behandling av fanger. Spesielt legger organisasjonen vekt på at alle skal få behørig juridisk behandling – med advokat, muligheter til å bli stilt overfor en uavhengig domstol og en grundig etterforskning av anklager om mishandling.

– Etter Abu Ghraib-sakene lovte de multinasjonale styrkene, og spesielt USA, at de ville innføre nye regler om beskyttelse, sier talskvinne i Amnesty International Nicole Choueiry.

Rapporten viser til et nettsted drevet av det amerikanske militæret, som anslår at antall fanger i koalisjonens varetekt per november var 14.000. USA opplyste i fjor at 330 millioner kroner skulle brukes for å utvide kapasiteten til 16.000 fanger. (ANB-AP)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no