Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Offentliggjør navn på Guantanamo-fanger

04/03 02:13

Guantanamo Marinebase (ANB-AP):USA offentliggjorde fredag navnene på hundrevis av hemmelige fanger som har sittet på Guantanamo-basen på Cuba i en årrekke.

Pentagon ble tvunget til å offentliggjøre navnene etter at en amerikansk domstol ga medhold til nyhetsbyrået AP om at navnene måtte bli offentlig kjent. AP gikk til søksmål mot myndighetene i 2004.

Bush-administrasjonen har i en årrekke nektet å oppgi identiteten, hjemlandene eller andre kjennetegn på en rekke av fangene. Administrasjonen har argumentert med at en slik offentliggjøring ville krenke de innsattes privatliv, og sette dem selv og deres familier i fare.

De fleste mennene ble pågrepet i 2001, under invasjonen av Afghanistan.

Amnesty International er svært glade for offentliggjøringen:

– Dette er ekstremt viktig informasjon. Helt siden leieren åpnet har vi bedt om å få en liste over alle som befinner seg der. Det burde være et grunnleggende skritt for en hver fengselsmyndighet, sier Curt Goering, visedirektør for Amnesty International USA.

Amnesty og andre menneskerettighetsorganisasjoner har pekt på at hemmeligholdelse av fangers identitet kan føre til overgrep mot fangene, samt at fangenes familie blir frarøvet informasjon om deres skjebne.

På den amerikanske marinebasen øst på Cuba befinner det seg i dag 490 fanger. Bare ti av dem har blitt tiltalt for kriminelle forhold.

Identiteten til noen nåværende og tidligere Guantanamo-fanger vil forbli uidentifisert, selv etter fredagens offentliggjøring, fordi et ukjent antall fanger allerede har blitt løslatt eller overført til soning andre steder. (ANB-AP)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no