Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Fru Blair hardt ut mot USAs Cuba-leir

02/03 02:06

London (NTB-AFP): Storbritannias statsministerfrue Cherie Blair vekker oppsikt med uttalelser som tolkes som kritikk av USAs fangeleir i Guantanamo Bay på Cuba. Fru Blair, som er advokat, snakker om statsterrorisme og tortur.

Hun nevnte ikke Guantanamo-leiren ved navn. Hennes uttalelser tas likevel som uttrykk for en krassere fordømmelse av forholdene der enn hennes mann, den sterkt USA-vennlige statsminister Tony Blair, noen gang har kommet med.

– Statsterrorisme brukes som regel med den samme hensikten som ligger bak terroristers voldsbruk: Å knekke viljen til folk som ikke lar seg overtale med lovlige midler, sa Cherie Blair i en tale til det prestisjetunge utenrikspolitiske instituttet Chatham House i London.

Hun understreket at folkeretten uttrykkelig forbyr tortur, og at det ikke finnes noe unntak fra dette forbudet.

– Det kan ikke gjøres noe unntak fra dette, selv i krigstider, det går klart fram av det internasjonale lovverket, understreket fru Blair.

Hennes mann gikk i Underhuset onsdag lenger enn vanlig i å rette indirekte kritikk mot forholdene i Guantanamo-leiren.

Den britiske statsministeren sa at han håper USA stiller fangene der for retten og dømmer eller frikjenner dem, slik at leiren kan stenges. (©NTB)


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no