Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

- Influensarådgivere betalt av legemiddelindustrien

17/11 14:03

Flere av Verdens helseorganisasjons influensarådgivere står på lønningslisten til selskaper som Roche, SmithKline Beecham og Glaxo Wellcome, skriver Aftenposten.

Dermed var legemiddelindustrien med på å påvirke beslutningen om at svineinfluensaen er en pandemi og at vaksine er nødvendig, skriver den danske Information.

Siden har de samme selskapene fått vaksineordrer for flere titalls milliarder kroner.

Tette bånd

En av ekspertene i WHOs rådgivningsgruppe, Dr. Albert Ostenhaus, har økonomiske interesser i flere legemiddelvirksomheter. Samtidig er han kjent som "Dr. Flu", fordi han promoverer vaksine som løsning på epidemier, skriver avisen.

Dr. Frederick Hayden er ekstern ekspert i WHOs råd SAGE (Strategiz Advisory Group of Experts), som gir WHO råd om vaksiner. Han fremstår i de offisielle papirene som influensa-forskningskoordinator fra The Welcome Trust i London. Et Google-søk viser at Hayden er betalt rådgiver for medisinvirksomhetene Roche, RW Johnson, SmithKline Beecham og Glaxo Wellcome.

Dr. Arnold Monto, som også fremstår som invitert ekspert på SAGEs medlemsliste, er betalt konsulent i MedImmune, som produserer inhalerbar influenaavaksine, Glaxo Wellcome og ViroPharma. På SAGEs liste står han bare oppført som leder av en avdeling på University of Michigan, skriver Information.

Flere av de store vaksineprodusentene, som GlaxoSmithKline, Novartis og Baxter, er med som observatører når SAGE har møter.

Det er jo flere legemiddelindustrifolk enn det er beslutningstagere i lokalet, sier spesiallege i samfunnsmedisin Mauri Johansson til Information.

WHO-talsmann Gregory Härtl opplyser at alle eksperter skriver under en erklæring om sine interessekonflikter, slik at WHO skal kjenne til bakgrunnen deres.

Hvorfor WHO ikke deler denne informasjonen med offentligheten, har han ikke kjennskap til.

Helsedirektøren ønsker åpenhet

Helsedirektør Bjørn Inge Larsen mener det er en kjent problematikk at de beste fagfolkene, både i Norge og verden, i tillegg til å arbeide for anerkjente universiteter, arbeider på si' for legemiddelindustrien.

Vi velger å stole på at WHO håndterer dette på en profesjonell måte, og at man klarer å skille mellom fagpersoner som er egnet til å gi råd, og de som ikke er det, sier han til Vårt Land.

Larsen etterlyser åpenhet rundt slike forhold, og sier at moderne medisin er en stor økonomisk industri med sterke interesser.

Disse interessene må vi forsøke å ta høyde for, sier han.

Svineinfluensaen har hittil kostet over 6000 mennesker livet, mens vanlig sesonginfluensa ifølge WHO tar ca en halv million liv i løpet av et år.

Forbyr kommersielt samarbeid

Folkehelseinstituttet forbyr sine ansatte å ta betalte oppdrag for legemiddelindustrien eller annen næringsvirksomhet, sier FHI-direktør Geir Stene-Larsen til Aftenposten.no.

Videre må alle eksterne deltagere i våre råd og utvalg redegjøre for hvilke engasjementer de har og har hatt, legger han til.

Benyttet dere eksterne rådgivere da FHI bestemte seg for å bestille influensavaksinen Pandemrix?

Nei, i den prosessen var bare våre egne folk involvert.

Ifølge FHIs regler kan ikke instituttet ha forskningssamarbeid med kommersielle aktører på fagområder der instituttet gir råd til befolkningen, opplyser Stene-Larsen.


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no