Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

Trenger ikke bevis mot fildelere

23/06 13:21

Motion Picture Association of America (MPAA) er på stadig jakt etter nettbrukere som bryter opphavsretten via fildeling. Nå mener de bevis bør være overflødig for å dømme mistenkte fildelere i en rettssak.

Kan ikke bevise ulovlig nedlastning Det er i forbindelse med en pågående rettssak i Minnesota at de noe overraskende uttalelsene faller.

Alenemoren Jammie Thomas fikk i oktober i fjor mye oppmerksomhet da hun ble dømt til å betale 220.000 amerikanske dollar for å ha delt 24 sanger via nett. Thomas selv påstår hun aldri har brukt noe fildelingsprogram, men ble ikke trodd i retten.

Saken har senere blitt gjenopptatt da dommeren selv har innrømmet at det muligens har blitt gjort en feil. Ifølge Wired ba han juryen konsentrere seg om Thomas hadde hatt noen mappe på fildelingsnettverket Kaaza.

Om sangene var blitt lastet ned av andre brukere skulle det ikke ta hensyn til. I ettertid har flere eksperter og jurister påpekt at det ikke er illegalt å ha sanger i en slik mappe, så lenge de ikke har blitt lastet ned av andre som ikke har hatt rett til dette. Nå vil dommeren at saken sees over igjen med dette i mente.

Vanskelig å bevise MPAA er på sin side ikke glade over denne utviklingen. De mener Thomas bør dømmes selv om sangene hun har hatt ikke kan bevises at har blitt misbrukt.

Å kreve slike bevis vil kunne medføre at rettighetshavere ikke har noen mulighet til å motarbeide massive rettighetsbrudd i mange tilfeller, skriver advokat for MPAA Marie van Uitert til den føderale domstolen som behandler rettssaken.

Hun mener slike bevis vil være vanskelige å oppdrive.

Det er ofte veldig vanskelig, og i noen saker umulig, å oppdrive slike bevis. Spesielt ved dagens brudd på opphavsretten, enten det skjer over fildelingsnettverk eller andre metoder. Forståelig nok oppretter ikke piratene noe register over sine brudd på opphavsretten, skriver hun videre.

De eneste MPAA kan bevise at har lastet ned sanger fra Jammie Thomas sin mappe er de selv. Dette er slett ikke ulovlig da de allerede sitter på rettighetene til musikken. Det er nå opp til dommeren å avgjøre hvem som har rett.

Dommen kan få store konsekvenser i USA da MPAA og Record Industries of America (RIAA) mener de skal kunne kreve hele 150.000 dollar per sang som blir lagt ut til ulovlig kopiering.


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no