Lovdata
Advokat Ola Viken

Våre nyheter

New Jersey avskaffer dødsstraff

14/12 03:19

Governor Jon Corzine

Tilhengerne av dødsstraff kjemper i motvind i USA. Som første delstat på fire tiår avskaff er New Jersey straffeformen, og menneskerettsforkjempere fatter nytt håp om avskaffelse på riksplanet.

Etter at New Jerseys delstatsforsamling har vedtatt avskaffelsen, lover guvernør Jon Corzine å undertegne loven i løpet av januar. David Fathi i den amerikanske avdelingen av menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch beskriver vedtaket som historisk.

For første gang på over 40 år har de folkevalgte i en stor amerikansk delstat sagt klart nei til dødsstraffen, framholder Fathi.

Sist noe slikt skjedde, var i 1965. Da fjernet Iowa og West Virginia dødsstraff fra sine lovbøker.

New Jersey har ikke gjennomført noen henrettelse siden 1963, men åtte personer sitter likevel på dødscelle i delstaten. Tallet på dødsdømte for USA som helhet, ligger nå på over 3.300. Den foreløpig siste henrettelsen skjedde med giftsprøyte i Texas 25. september.

USAs føderale høyesterett skal i løpet av første halvår av 2008 ta stilling til en konkret sak der denne henrettelsesformen står sentralt. Spørsmålet er om bruken av giftsprøyte er i strid med den amerikanske grunnlovens forbud mot «grusom eller uvanlig avstraffelse».


Copyright © jussportalen.no | Sist oppdatert:2015-12-31 16:14
Utviklet av cxr.no